kisalfold.hu videó

2023.12.11. 16:09

Jók a légszennyezettségi adatok Győrszentivánon - Videó az eredmények közzétételéről

A győrszentiváni levegőszennyezettségi vizsgálatok eredményéről tartott sajtótájékoztatót hétfőn délben Dézsi Csaba András polgármester, Sík Sándor önkormányzati képviselő és Szvetics Andrea a Green Lab Kft. laborvezetője.

Barki Andrea

Sajtótájékoztatón ismertették az eredményeket.

Fotó: Csapó Balázs

– A mérések eredményei összességében jók lettek – jelentette be Dézsi Csaba András. – Az a zöld koncepció, ami arra irányul, hogy lehetőleg mentsük meg a zöld területeinket, végezzünk további fásításokat, legyen kiemelkedő a hulladékszállításunk, ne szemeteljenek az emberek, virágosítsuk a várost, ez 2022-ben Győrt a legélhetőbb várossá, 2023-ban a legvirágosabb várossá tette – mondta a polgármester, aki arról is beszélt, hogy betelt az ipari park és nagy léptékű ipari park kialakítását kezdték meg. 

A szentiváni civilek jelzésére reagálva az önkormányzat megvizsgáltatta, hogy milyen jelenleg a légszennyezettség. A mérések eredményei már rendelkezésre állnak, a szakemberek összegző véleményére még várni kell. 

– Azt tervezzük, hogy a város különböző területein is megvizsgáljuk a légszennyezettségi mutatókat. Egy komplett anyagot szeretnénk letenni az asztalra, amely minden győrinek választ adhat arra, hogy vajon veszélyben él-e a városban, ha igen, akkor mi a veszélyeztetettség foka – jelentette be a polgármester. Lapunk kérdésére elmondták, hogy egy laborautó közbeszerzése lassan megtörténik, az eszközökkel való felszerelése után a jövő év elején állhat munkába.

Sík Sándor képviselő elmondta, hogy az általa képviselt városrészben felborzolta a kedélyeket az a hír, hogy rossz a levegő, s az a tervezett ipari park megvalósulásával rosszabbá fog válni. A korábbi mérések néhány esetben túllépést mutattak, ilyen volt a formaldehid esetében is, ami nem azt jelenti, hogy folyamatosan nagyobb a koncentrációja, hanem eseti jelleggel alakult ki. Ennek oka lehetett tüzelési, faégetési, vagy egyéb eredetű, amit a szakemberek a későbbiekben megvizsgálnak. 

– Nagy örömmel hallottam, hogy az egyik mérési ponton semmiféle túllépés, káros hatás nem volt kimutatható a levegőben, a másik helyen pedig csak az ózon volt három esetben emelkedett, ami egy őszi nyárias időszaknak volt betudható. Időjárásfüggő az ózon léte, nem tudjuk befolyásolni – szögezte le a képviselő. –Azt gondolom, a lakosság megnyugodhat, de várjuk meg a teljes összesítést.

A levegőmérést tavaly novemberben kezdték a szakemberek két mérőponton. A Sugár úti óvoda területén és a Váci Mihály út 140. mellett, a lakott terület legszélén, az ipari park közelében. 

– Minden elvégzett vizsgálatunkra a Nemzeti Akkreditáló Hatóság által akkreditálva van - jelentette ki Szvetics Andrea a Green Lab Kft. laborvezetője. – A mérések idejét és helyét a jogszabályi feltételeknek megfelelően jelöltük ki. A méréseket az év során egyenletesen elosztva két-két kéthetes időszakokban kell elvégezni, kettőt fűtési időszakban, kettőt fűtési időszakon kívül. A nyári időszakban az eredmények jelentősen eltértek a télitől. A szeptemberi 14-27-i időszakban a Váci Mihály úti mérőponton egyáltalán nem volt határérték túllépés, még ózonból sem. Az óvodánál szeptember elején végezték a vizsgálatot, akkor a 14 napból három napon fordult elő az ózonból határérték túllépés. Másból pedig nem volt, a mintavételezéssel vett minták esetében a legtöbb esetben az alsó határ alatti koncentrációt mért a labor – jelentette be a laborvezető, aki azt is elmondta, hogy a jegyzőkönyveket a város honlapján meg lehet tekinteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában