73 éve alapított rakétaezred

2023.12.04. 16:22

Fegyvernemi napjukat ünnepelték a katonák Győrben - Tüzéreket avattak kupica pálinkával a likócsi laktanyában - videó, fotók

A hagyományokhoz híven minden évben megrendezi a győri légvédelmi egység Szent Borbála napján fegyvernemi napját. A jeles esemény fénypontja az elöljáró beszédét követő tüzéravatás, mely során az elmúlt években végzett fiatal tisztek és altisztek tesznek esküt, fogadván, hogy egész életüket a légvédelmi rakéta ezred szolgálatának rendelik alá.

Simon Roberta

A tüzéravatás méltóságát egy hazai gyártású, a II. világháborúban használt, 85 mm-es légvédelmi löveggel leadott díszlövések is emelik, melyet a Magyar Tüzéregyesület biztosított. Fotók: Csapó Balázs

Fotó: Csapó Balázs

Idén fennállásának 73. évfordulóját ünneplő MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred új névvel és új parancsnokkal kezdte meg az évet. A hét évtized alatt bizonyított elhivatottsággal, bajtársiasággal és hagyománytisztelettel, szakmai kihívásokban és nem várt feladatokban egyaránt bővelkedő évet zár - többek között ezt is hangsúlyozták az elöljárók a hétfőn megrendezett fegyvernemi napon.

Az ünnepséget a fegyvernemi kopjafa koszorúzásával kezdték az emlékparkban, majd a csapatzászló fogadásával folytatódott a rendezvény. A honvédelmi miniszter és a honvéd vezérkar főnöke levélbe köszöntötte az ezredet és a frissen felavatott tüzéreket. Dr. Koller József dandártábornok, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka helyett Könczöl Ferenc ezredes, a Parancsnokság megbízott törzsfőnöke köszöntötte a győri ezredet. Kiemelte helyzetekben kellett helyt állniuk hazánk katonáinak az elmúlt években: migrációs válság, a Covid-járvány.

- Ezekben az időkben kevesebb figyelem irányulhatott a kiképzésekre. Napjainkban viszont a kiképzések iránt sóvárgók megtalálják örömüket, hiszen az elmúlt hónapokban számos gyakorlaton és kiképzésen vehettek részt. Hosszú lenne felsorolni mindazokat a feladatokat, amelyeket az idei évben a légvédelmi rakétaezred végrehajtott -hangsúlyozta. Könczöl Ferenc hozzátette: A jövő év rengeteg feladatot, kiképzést, gyakorlatot és fejlesztést tartogat, amelyek előkészítése már folyamatban van.

Matyi Tibor Mihály ezredes, a győri ezred parancsnoka beszédében kitért arra, hogy a győri katonáknak számtalan esetben kellett bizonyítaniuk szakmai felkészültségüket, melyek közül kiemelkedett a 2. (Mistral) légvédelmi rakétaosztály hazai, nemzetközi és NATO feladatokban betöltött szerepvállalása. Emellett a kijelölt alegységek számos gyakorlaton is részt vettek. Például novemberben, 30 éve nem látott, országos lefedettségű, többnemzeti hadgyakorlat zajlott hazánkban. Az Adaptive Hussars 2023 gyakorlaton az ezred összes légvédelmi rakéta fegyverrendszere érintett volt.

Elmondta, hogy társadalmi szerepvállalásuk mellett kiemelt figyelmet fordítottak a fiatal generációk megszólítására, valamint a honvédelmi nevelés fontosságára is.

- A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében vadonatúj és a legmodernebb technikával rendelkező légvédelmi rakétarendszert vett Magyarország, amelynek köszönhetően hazánk a legjobb technológia oltalma alatt fog élni a következő évtizedekben. Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere hivatalosan átadta a NASAMS légvédelmi rakétarendszerének első két ütegét. Ez egy újabb, nagyon fontos lépés a haderőfejlesztésben, és óriási lépés a győri légvédelmi rakétaezred életében - hangsúlyozta Matyi Tibor Mihály ezredes.

A beszédeket követően idén is letették fogadalmukat a frissen avatott tüzérek, amit egy-egy kupica pálinkával pecsételtek meg. A tüzérindulót követően a legkiválóbb honvédeket elismerésekkel tüntették ki, majd a tábori lelkészek áldásával végződött az ünnepség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában