Presztízs 2023 TOP 100

2023.12.26. 21:45

Elemzés - Az 50 legnagyobb vállalkozás foglalkoztatott létszám alapján Győr-Moson-Sopronban + táblázat

A Győr-Moson-Sopron vármegyében működő – a társaságiadó-bevallásokban feltüntetett 2022. évi átlagos foglalkoztatotti létszám alapján rangsorolt – 50 legnagyobb vállalkozás döntő többsége, a tavalyival megegyezően 30 adózó a Győri kistérségben működött.

Kisalföld.hu

A rangsor második helyén szintén változatlanul 9 gazdálkodóval a Sopron–fertődi kistérség, a harmadik helyen szintén az előző évivel azonosan 7 adózóval a Mosonmagyaróvári kistérség állt. A Kapuvár–beledi kistérség – az egy évvel korábbinál eggyel több – 3, a Csornai pedig már csak 1 gazdálkodóval képviseltette magát.

A TOP 50 vállalkozás összlétszámában a Győri kistérség súlya a legnagyobb, a tavalyi 63,8%-kal szemben 64,7%.

Nemzetgazdasági ágak szerint a TOP 50 foglalkoztató közül idén az előzőnél kettővel kevesebb, 34 a feldolgozóipari, míg az ipar más területein (pl. energiaipar, vízellátás) további 4 adózó működött. Adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységben 4, szállítás, raktározás ágazatban 3 gazdálkodó volt érintett. A fennmaradó 5 cég a kereskedelem, gépjárműjavítás, a pénzügyi, biztosítási, a szakmai, tudományos, műszaki, valamint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazatokhoz tartozott.

A feldolgozóipar foglalkoztatta az összlétszám közel négyötöd részét.

Gazdálkodási forma szerint nincs változás: a legtöbb, 33 adózó korlátolt felelősségű társaságként működött, a másik nagy csoportot a részvénytársaságok alkották 11 vállalkozással, emellett 6 egyéb gazdálkodó – betéti társaságok, külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe – került be a vármegye legnagyobb foglalkoztatói közé. A korlátolt felelősségű társaságok és a részvénytársaságok súlya az összlétszámban szinte megegyezik (44,0%, illetve 43,6%).

A vármegyében az 50 legnagyobb munkáltató között 5 naptári évtől eltérő üzleti éves vállalkozás található.

A TOP 50 listába kerüléshez 2022. évben legalább 284 alkalmazottra volt szükség, ez 7 fővel több, mint az előző évi bekerülési érték.
A vármegyei rangsorban a 2021. évihez képest 3 új adózó található, közülük ketten az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység ágazatot képviselik. Az újak közül a legmagasabb pozícióba, a 38. helyre egy biztonsági rendszerszolgáltatással foglalkozó társaság került be (ők tavaly hibás adatot szolgáltattak, ezért nem szerepelhettek a listán).

 

Az előző évi rangsorban is szereplő 47 adózóból 14-en tartották pozíciójukat. 18 cég tudott javítani a helyezésén, átlagosan négy helyet. A legnagyobb mértékű előrelépés (+10 hely) egy közúti jármű, járműmotor alkatrész gyártó társaságnál történt. A vállalkozások közül 15 rontott előző évi pozícióján, átlagosan három hellyel, a legnagyobb visszalépés (–6 hely) egy textilárugyártó cégnél következett be.

A TOP 50 vállalkozás együttes 2022. évi átlagos állományi létszáma 43.242 fő, amely mindössze 0,1%-kal lett magasabb (+32 fő) ugyanezen adózók előző évi létszámánál, viszont 1,0%-kal elmaradt a 2021. évi TOP 50 összlétszámától.

Az 50 legnagyobb foglalkoztató alkalmazotti létszámának átlaga az elmúlt évben 8 fővel csökkent, most 865 fő (a szélső értékektől tisztított átlag 647 fő), a lista középértéke pedig 512 fő, szemben a 2021-es 543 fővel.

24 társaságnál emelkedett a dolgozók száma, összesen 1.263 fővel, ezzel szemben 26 adózó 1.231 fővel kevesebb alkalmazottat foglalkoztatott. A vármegye legnagyobb foglalkoztatóinak toplistáján az 1–7. helyezett sorrendje nem változott a tavalyihoz képest, ez stabilitást mutat a helyi munkaerőpiacon.

A TOP 50 lista első helyezettje a vármegye meghatározó járműipari társasága, amelynél az előző évekhez hasonlóan 2022. évben is csökkent a foglalkoztatottak száma, most 1,2%-kal, de még így is a lista összes munkavállalójának több mint egynegyedét ez a cég foglalkoztatta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában