Haditechnika

2023.12.29. 08:04

Biztonság, pontosság az új rakéták előnye Győr-Likócson

A NASAMS légvédelmi rakéta fegyverrendszer az egyik legjobb a kis- és közepes hatótávolságú rendszerek között. A közelmúltban adták át hivatalosan a győri laktanyában, leváltva az ötven éve használatban lévő KUB rendszert.

Dániel Viktória

A NASAMS 12 indítóállványa mind a 72 rakétáját képes más-más célpontra irányítani, ellentétben a korábbi KUB rendszerrel. A képen Matyi Tibor ezredes, a győri légvédelmi rakétaezred parancsnoka. Fotó: Csapó Balázs

Az amerikai–norvég fejlesztés sokkal könnyebben alakítható az adott harcászati helyzet sajátosságaihoz, és ami a legfontosabb, kevesebb ember kell a működtetéséhez. A váltásra azért volt nagy szükség, mert az orosz technikai eszközök mostanra elavulttá váltak, megbízhatatlanabbak, folyamatos javítást és karbantartást igényelnek. Ezekhez képest az újakkal sokszorosára nő az oltalmazható terület nagysága.

A NASAMS felépítése teljesen új elgondolást és megközelítést követ: a légvédelmi rakétaütegek hálózatba kapcsolódnak, az esetlegesen kieső elemek feladatát pedig képes egy másik alegység átvenni

– mondta el Matyi Tibor ezredes, a győri MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka.

– A tűzalegységek megosztják egymással a saját szenzoraik adatait, hogy a fenyegetésre a leghatékonyabb választ lehessen adni. A rendszer rövid idő alatt nagyszámú rakétát képes indítani. A 12 indítóállvány mind a 72 rakétáját képes más-más célpontra irányítani, ellentétben a KUB rendszerrel.

Matyi Tibor ezredes, a győri MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka példaként elmondta, hogy a KUB rakétakomplexumnál az üteg indítóállványai gyakorlatilag adott, szűk területen belül telepíthetőek, ezáltal egy üteggel nagyjából 20–25 kilométer sugarú körben lehet oltalmazni. Az új rendszer kilövőállványai azonban a tűzelosztó központtól akár 20 kilométerre is elhelyezhetők, ezzel jelentősen növelve a rakétákkal lefedhető terület nagyságát. A NASAMS további előnye, hogy kompatibilis számos már meglévő és jövőbeli fejlesztéssel. 

DSC_1890
Az oktatók és karbantartók kiképzésével, valamint komoly tantermi felszereléssel is biztosított a hazai rakétások felkészítése – emelte ki Matyi Tibor ezredes, a győri légvédelmi rakétaezred parancsnoka. Fotó: Csapó Balázs

– Az új rendszer napszaktól és időjárástól függetlenül használható. Alkalmas manőverezők, például szárazföldi kötelékek védelmére és statikus, akár nagy kiterjedésű objektumok, repterek oltalmazására is. 

A parancsnok kiemelte, a NASAMS meglehetősen gazdaságosan bánik a legfontosabb értékkel, a kiképzett katonával. 

– Az eszközök felügyeletét akár néhány fővel is meg lehet oldani. Ezenfelül fontos megjegyezni, hogy ellentétben például a KUB rendszerrel, itt a katonák, a tűzelosztó központban helyet foglaló két főtől eltekintve, a harctevékenység során alapvetően nem az eszközben vannak, hanem biztonságos távolságban, akár kiépített fedezékben. Így az eszköz esetleges megsemmisülése nem vonja maga után a teljes kezelőállomány elvesztését. 

– Az ezred katonái nagyon lelkesek, a norvégiai alapkiképzést kiváló eredménnyel teljesítették és az oktatóik is méltatták szakmai felkészültségüket. A Magyar Honvédség komplex oktatási csomagot vásárolt meg, így oktatók és karbantartók kiképzésével, valamint komoly tantermi felszereléssel is biztosított a hazai felkészítés. 

Kiszolgált rendszer - A KUB rendszert az 1970-es években rendszeresítették hazánkban. Több mint 40 éves szolgálata alatt az alegységek több alkalommal láttak el éles készenléti szolgálatot: a délszláv válság idején például Taszár, a 2001-ben történt amerikai terrortámadás után pedig Paks légvédelmét biztosították, éles rakéta indítására azonban szerencsére csak a gyakorlatokon került sor. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában