60000 négyzetmétert fűt

2023.12.19. 15:58

Biomassza hőközpontot adtak át a Soproni Egyetemen - fotók

Sikeresen zárult a Soproni Egyetem épületgépészeti rendszereinek biomassza hőtermelés alapú ellátásának kiépítése, amely tavaly decemberben indult és közel 2,26 milliárd forintból valósulhatott meg.

Varga Henrietta

Ünnepélyes keretek között adták át a Soproni Egyetem biomassza alapú hőközpontját Képünkön: Farkas Ciprián polgármester, dr. Koncz Zsófia, dr. Fábián Attila,, Nagy Balázs, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára, Barcza Attila, önkormányzati képviselő, Khaut András, a FÉSZ Zrt. igazgatóságának elnöke és Erdei Z. József, az EB Hungary Invest Kft. ügyvezető igazgatója. Fotó: Szalay Károly

Az energetikai fejlesztés eredményeként elkészült három új hőközpontot, ünnepélyes keretek között adták át december 19-én, kedden, Sopronban. A létrejött központ 22 épület fűtését látja el, közel 60000 négyzetméter fűtött alapterületen. A most átadott új hőtermelő rendszerek környezetbarát megoldásokat alkalmaznak, amelyek lehetővé teszik a fosszilis tüzelőanyagok csökkentését és kiváltását. Az Európai Uniós támogatással megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően új betonszerkezetű épület létesült a Soproni Egyetem Központi Kampuszán, amelyben 2 megawattos biomassza kazán és az ehhez kapcsolódó aprítéktároló kezdte meg működését. A kazánt, a tüzelőanyagteret olyan automata rendszerrel látták el, amely garantálja a maximális biztonságot és az automata üzemelést. Hosszú távon biztosított az alapanyag utánpótlása is, az egyetem és a TAEG Zrt. között kötött megállapodásnak köszönhetően.

Dr. Fábián Attila rektor köszöntő beszédében elmondta, hogy a biomassza kazánt és a központi egység hőközpontját előre szigetelt, talajba fektetett távhő vezetékkel kötötték össze, amelyhez kapcsolódva a rendszer folyamatos üzemét tizenkét darab ezerliteres puffer tároló biztosítja. A Kampusz valamennyi épületének fűtése mostantól előre beprogramozott terv alapján történik, lehetőséget biztosítva a távoli, interneten keresztül történő vezérlésre is. 

Kiemelte, hogy a Soproni Egyetem a fenntarthatóság elveit szem előtt tartva új mérföldkőhöz érkezett. Az üvegházhatást okozó gáz kibocsátását évente 1 675,85 tonna szén-dioxid egyenértékkel csökkenti, amellyel első hazai egyetemként és európai viszonylatban is az elsők között a klímapozitív szervezeti működést érte el.

A projektzáró rendezvényen dr. Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese is megosztotta ünnepi gondolatait. Kiemelte, hogy Sopronról elmondható, hogy azon független városok közé tartozik, akiknek fontos a szuverenitás éppúgy, mint a Magyar Kormánynak az energiafüggetlenség. Beszédében összegezte a kormány által eddig végrehajtott azon strukturális fejlesztéseket, amelyek Magyarország energiaszuverenitását szolgálták. Elmondta, hogy a kormány hisz abban, hogy a magyar gazdaság jövője a zöld energia. Végezetül hozzátette, hogy fontosak a klímapolitikai célkitűzések is, amelyek találkoznak a Soproni Egyetem gondolatvilágával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában