Megemlékezés

2023.12.26. 07:02

Alapítójára emlékszik a Győri Német Nemzetiségi Egyesület

Scheibelhoffer Ottóné Mehringer Erzsébet alapította a német nemzetiségi önkormányzatot, a Rosmarin Choirt, és a Német és Európai Kulturális Egyesületet is, melyet ma már öccse vezet. Motorja volt német hagyományok, ének, zene, nyelv őrzésének, értékei felmutatásának. Győr Város kisebbségekért érdemérmét is megkapta egy alkalommal.

Bella Violetta

Szeptemberben derült fény betegségére, mely előbb ágyba kényszerítette, december 2-án pedig

– Egy bakonyi sváb faluban nőttünk fel – meséli Mehringer József, a testvére – a szüleink még németül beszéltek otthon. Fiatal korunkban nem nagyon érdekelt bennünket, de ahogy korosodik az ember, jobban előjön a gyerekkor és Erzsébet feladatának érezte, hogy az ősöket megtisztelje ezzel, a tőlük látott értékeket továbbadja. Ahogy a nemzetiségek fellélegezhettek és ápolhatták a kultúrájukat, ő meg is ragadta az alkalmat. Holczinger Szandra és Vágenhoffer Gergely könyvet írt Bakonyszűcsről a szülőfalunkról, melyet ő lektorált, de sajnos a tizedikei kiadását már nem érte meg.

Scheibelhoffer Ottóné Mehringer Erzsébet

Két cikluson át Scheibelhoffer Ottóné Mehringer Erzsébet volt a német önkormányzat képviselője és elnökhelyettese, a német kultúrát a kórus szervezésével, a rendezvényekkel, kapcsolattartással segítette, nagy elhivatottsággal és élvezettel. Mindezekért a bakonyszűcsi és Győr környéki német nemzetiségi csoportok szeretettel emlékeznek meg róla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában