Győr kampusz

2023.12.26. 17:02

A Széchenyi Alumni Magazin őszi és téli száma jövőképet mutat a jelenben

A Széchenyi Alumni Magazin 2023. évi őszi és téli számai színes és gazdag tartalommal mutatják be az egyetemi élet aktualitásait, jeles személyiségeit, tradícióit.

Kisalföld.hu

Fotó: Kisalföld-archívum

A XXX. Akadémiai Nap eseményeiről, kitüntetettjeiről, a doktorrá avatottakról részletesen, sok adattal és fényképpel számol be a magazin.

A várost és a nagytérséget, a közt sokoldalúan gazdagító vízió megvalósítását értékeli az „Életműve a győri egyetem” összeállítás. Dr. Szekeres Tamás volt főigazgatót, rektort, az Universitas-Győr Alapítvány elnökét 80. születésnapja alkalmából köszönti az egyetemi közösség. A győri felsőoktatás minőségi modernizációjának megtervezőjét és a megvalósítás folyamtának vezetőjét több, mint száz jeles győri, térségi személyiség egy rövid, értékelő gondolatot megfogalmazva méltatja.

Őszi lapzártánk napján avatták fel a Széchenyi István Egyetem legújabb emblematikus épületét a központi kampusz tőszomszédságában, az egykori kekszgyár helyén. Győr jelentős ipartörténeti emléke, a betonkocka kapott modern külsőt és új funkciót, amely ezzel ismét a gazdaság fontos helyszínévé vált. Mindez annak tükrében is különösen sokatmondó, hogy 1968-ban az ipar hívta életre az egyetem jogelőd intézményét, a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolát – így kezdődött a Tudományos és Innovációs Park története 2023. november 7-én. Érdekes előzmény, hogy Győrben az állami felsőoktatás első intézménye, a Győri Királyi Akadémia első tanévnyitója, hivatalos indulása 1776. november 7-én, pontosan 247 éve volt – olvashatjuk a szokásos főszerkesztői gondolatok között a győri egyetemi jövő tudatos tervezéséről.

 • Történeti emlékeink közül ezúttal a győri postaüzemi képzésről olvashatunk Winkler Csaba sok adatot bemutató tanulmányában.
 • Kockáról kockára, kockázatmentesen. A riportalany Király Róbert, az egyetemünkön két diplomát szerzett szakember, aki üzletfejlesztési vezetőként dolgozik az Innovatív Cégcsoportnál. Két újabb cégben már résztulajdonosként is érintett.
 • „Egy szóra száz” címmel folytatjuk cikksorozatunkat, melyben olyan szakembereket mutatunk be, akik a közelmúltban váltak a Rába Cégcsoport munkatársaivá, miután diplomát szereztek Egyetemünkön. Ezúttal a gazdasági területen tevékenykedő Süveges Marianna, a HR-szervezetet erősítő Benke Kata bemutat(koz)ása szerepel a lapban.
 • Gyorsítás: járműmérnökből vagyonvédelmi szakember lett Bauer Kolos 2017-ben diplomázott Győrben. Öt ével később az alapvetően műszaki beállítottságú fiatalember az MBA oklevelet is átvehette intézményünkben. Műszaki érdeklődését nem adta fel, ám az édesapja és társai által alapított cégcsoportban találta meg azt a helyet, ahol kiteljesítheti magát.
 • Húszan egy hajóban, sárkányos aranyeső. Összesen hét érmet, köztük négy aranyat szerzett a győri egyetemistákkal felálló Rába Sárkányhajó Klub a nemrégiben rendezett EDBF Klub Sárkányhajó Európa-bajnokságon. A nagy siker meghatározó kovácsa Hegedüs Péter, a magazin kulturhistorikus munkatársa.
 • Csalogányok és pacsirták. Győrben született, vagy városunk életében egykor jelentős szerepet játszó hírességek közül ezúttal a kétszáz évvel ezelőtt született Petőfi Sándort, a romantika korának egyik legnagyobb magyar személyiségét mutatjuk be, akinek jónéhány ismert költeménye első ízben egy győri szépirodalmi hírlapban jelent meg.
 • Bámulatos műveltség a címe Biczó Zalán legújabb történelmi esszéjének.
 • A téli lapszámban a kocka új élete a fő téma, jövőképünk megjelenése mindennapjainkban. November hetedik napján adták át a Széchenyi-egyetem Győri Tudományos és Innovációs Parkját a központi kampusztól alig fél kilométerre, az egykori Keksz- és Ostyagyár volt területén. A város emblematikus ipartörténeti emléke, a „kockaépület” új életre kelt. A dinamikusan fejlődő egyetemi innovációs ökoszisztéma bástyájává válhat, ahol egyszerre ad teret a felsőoktatási és ipari együttműködéseknek, új kutatás-fejlesztési projekteknek és innovativ öletek megvalósításának. A magazin részletesen beszámol a jövőnket alapvetően alakító épület átadásáról.
 • Karácsony aktuális üzenetét, a világ mai valóságát lapszámunkban Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapáttól olvashatjuk.
 • Csendre várva – fogalmazza meg Baudentisztl Ferenc, a magazin főszerkesztője a karácsonyi ünnepvárás emberi tartalmát.
 • Tokolics Vivien Veszprémben született, német nemzetiségű, sváb családban nőtt fel. Az Apáczai-karon négy éve diplomázott, s jelenleg a győrszentiváni Móricz Zsigmond Általános Iskolában tanít. Fiatal kora ellenére már az igazgatóhelyettesi pozíciót is betölti.
 • A Rába Cégcsoportnál dolgozó széchenyis frissdiplomásaink közül a téli lapszámban a futóműgyátás területéről Szalay Dánielt, a gyártásfejlesztés, Takács Dávidot, a tervezett karbantartás teamvezetőjét mutatjuk be.
 • A győri iparosság és vendéglátás emlékei jelenítődnek meg dr. Szalay Gyula és Lakatos Gy. László posztumusz kötetében. Egyetemünk sokat tett azért, hogy az adatgazdag, szép kiállítású könyv Czvikovszky Tamás várostörténész értő szerkesztésében megjelent. Homor Péter felcsigázza érdeklődésünket, s kedvet csinál a könyv megvételéhez és elolvasásához.
 • Járóka Sándor klasszikus hegedűművész mesterszakos hallgatónk kisgyerek korában először kottát olvasott, majd később a betű következett. Nagy zenei tradíciójú győri család, rokonság tagja.
 • Fenntarthatóság és zöld talár a tétje dr. Szakál Pál egyetemi tanár közelmúltban zárult nemzetközi pályázati, INTERREG programjának. A közös munkát szervező két intézmény a Szlovák Élelmiszerkutató Központ (Pozsony) és a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar volt.
 • A digitális korszak pedagógiájáról írt szakkönyvet Kövecsesné dr. Gősi Viktória, az Apáczai-kar egyetemi docense. Gyakorlatias módszereket, eszközöket ismerhetünk meg. A szerző nem feledkezik meg arról, hogy a tanulás-tanítás nem csupán pragmatizmus, eszközhasználat, hanem annak legfontosabb része az egymással történő interakció, az érzelmi kapcsolódások sorozata.
 • Vasúti átjáróhíd a kampuszon. 1976. május 15-től egy Győrben, a Magyar Vagon- és Gépgyárban gyártott vasúti személyszállító kocsi gyaloghídként működik a tanulmányi és a laborépületek között. A vasúti kocsi, a híd regényes történetét Winkler Csaba írta meg.
 • A közelmúltban megjelent Győri Mérnöki Lexikonban közel 450 szakemberről emlékezik meg Biczó Zalán, egyetemünk könyvtárosa, a magazin állandó kultúr-történész szerzője. Azokat a személyeket gyűjtötte össze, akik 1945 előtt kezdték mérnöki pályafutásukat Győrben.
 • Hegedüs Péter kultúrhistorikus történész a legnagyobb magyar vízisport-legendák közé tartozó Mihalkovics Tivadar tevékenységét, sikereit, emlékét eleveníti fel.
 • Biczó Zalán beavatja a magazin olvasóit Kuncz Ignác Győrhöz, a térség több településéhez kapcsolódó élettörténetébe, a XIX. század szokásvilágába.

A Széchenyi Alumni Magazin eljut az Egyetem munkatársaihoz, a partner középiskolákba és felsőoktatási intézményekbe, az intézmény holdudvarához.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában