Ötvenezer szárnyas

2023.11.29. 14:27

Vadlúdsokadalom Tatán - galéria

A tőlünk több ezer kilométerre lévő északi területekről, Skandináviából és Szibéria északi részéről érkező vadlúdcsapatok telepednek meg a téli időszakban a tatai Öreg-tavon és a környékbeli kisebb vizeken. Magyarországon 10–15 jelentős, vadludakat befogadó vizes élőhely van, közöttük Tata is, amely nemzetközi jelentőségű vizes élőhely, melynek természetvédelmét a ramsari egyezmény szolgálja 1989 óta. Hazánk ezt az egyezményt 1979-ben írta alá.

Kiss T. József

A tatai Öreg-tó Európában a vadludak egyik legjelentősebb gyülekezőhelye. Partnerségben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Komárom-Esztergom vármegyei csoportja, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület szervezésében november 25-én már 23. alkalommal rendezték meg a Tatai Vadlúd Sokadalmat. A sokadalom napján már 53 ezer ludat számláltak meg a madármegfigyelő önkéntesek. Az eddigi rekord 65 ezer lúd volt, amit két éve regisztráltak. Másnap, 26-án 58 ezer volt a libák száma. A tópartra telepített távcsövek segítségével az érdeklődők betekinthettek a ludak mindennapi életébe. A leglátványosabb természeti „jelenség” a ludak reggeli ki- és délutáni behúzása volt az Öreg-tó vízfelszínére. 

A vadlúdsokadalom hivatalos megnyitóján Michl József, Tata polgármestere, a rendezvény védnöke és Füri András, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság vezetője köszöntötték a jelenlévőket. „Aki lemaradt a reggeli látványos kihúzásról, pótolhatja, hiszen a ludak várhatóan január végéig itt maradnak. Köszönet illet minden szervezőt, önkéntest, támogatót, hogy létrejöhetett idén is a sokadalom. Tűzijátékot használni egy korábbi helyi rendelet szerint továbbra sem lehet február végéig – szilveszterkor sem – Tata belterületén a vadludak védelmében. Most, amikor háború vesz körül bennünket, jelkép is lehet ez a dolog, csendes, közös szilvesztert szeretnénk” – tette még hozzá Michl József. 

A vadlibák nem várták meg a megnyitót, korán keltek, és 8 óra tájban már a későn kelő ludak is elhagyták a vízibázist, megtörtént a reggeli látványos kihúzás. A tartalmas programok középpontjában a ludak voltak, bemutatkoztak a díszvendégek, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a 30 éves Hortobágy Természetvédelmi Egyesület és az Ócsai Tájház. Kezdetét vette a 12 órás madármegfigyelő verseny. Az első helyezett 98, a második 97 madárfajt észlelt. Összesen 119 madárfajt számláltak meg. 

Csonka Péter, a Tatai Vadlúd Sokadalom fő szervezője, az MME megyei szervezetének elnöke elmondta: 

A rendezvény magját a madármegfigyelők csoportjai adták. Madár- és természetvédelmi programokat ismertünk és ismertettünk meg. Célunk az, hogy minél tovább a helyszínen, kint a természetben tartsuk az embereket. Családias hangulat volt, eleinte csak pár százan voltunk, majd néhány ezren, a látogatóink száma végül meghaladta a tízezer főt. Fontos az érzékenyítés, megismertetni, megmutatni, közelebb hozni természeti értékeinket.

Füri András, a DINPI vezetője elmondta, minőségi rendezvény ez már a javából. Sokat tesznek a vizes élőhelyekért, lokálisan lehet, hogy rendben vannak a dolgok. Itt Tatán nemcsak beszélnek a természet- és madárvédelemről, de tesznek is érte, felismerték, komolyan veszik, hogy különleges természeti értékek vannak, mindent megtesznek azért, hogy ezek a következő generációknak is megmaradjanak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában