Mentenek és építenek

2023.11.27. 06:52

Új autó és szertár - Nem tétlenkedik a győrszentiváni önkéntes tűzoltó egység amióta riaszthatóvá vált

Fejlődésekkel teli évet zár a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Ősztől riaszthatóvá váltak, új tűzoltó kocsit kaptak és megépült a jármű garázsa is.

Simon Roberta

A Győrszentiváni Önkéntes Tűoltó Egyesület tagja saját kézzel építették fel a szertárt.

Fotó: Rákóczy Ádám

- Négyéves nagy vágyunk vált valóra, hogy idén riszthatóvá váltunk - kezdte lapunknak Kertai Melinda, a győrszentiváni önkéntes tűzoltók parancsnoka. - Ezzel együtt szükségünk volt egy olyan helyre is, ahol a nemrég felszentelt autónkat a téli időszakban is fagymentesen, bármikor rajtra készen tudjuk tartani. A képzéseket a katasztrófavédelemnél biztosították nekünk, így a csapat nagy része megszerezte a megfelelő képesítést a riaszthatóvá váláshoz. Van három tűzoltásvezetőnk, három sofőr és tizenkét alapképzést szerző tagunk - tette hozzá.

Mivel más lehetősége nem maradt az egyesületnek, minthogy maguk húznak fel egy szertárt: a tagok időt, energiát és pénzt sem spórolva két hét alatt megépítették a garázst. A rácsos tartószerkezetet maguk hegesztették, vezetőségi tag koordinálta a munkálatokat, illetve sokan munkagépekkel, szerszámokkal támogatták a szertár megépülését.

Az új tűzoltóautó beszerzését az Innovativ Group ügyvezetője, Lipovics Tamás támogatta, de a műszakiztatásban és egyéb műhelymunkákban, szervizelésben is segítséget kap az egyesület a kamionos cégtől.

Pozitív döntés után bővülhet a szertár

A közgyűlés dönthet a napokban arról, hogy még két egységgel bővüljön a győrszentiváni szertár, hogy az eszközeiket, ruháikat és egyéb felszerelésüket is ott tudják tárolni. Jelenleg egy pincehelyiséget alakítottak át főhadiszállássá, ahol az ügyeletben álló lánglovagok várják a riasztást. Viszont praktikusabb és kényelmesebb lenne, ha a riasztó helyiség a jármű mellett lenne.

- Átestünk már egy ellenőrzésen, hogy nagyobb minőségben részt tudjunk venni a katasztrófavédelem munkájában. Így közreműködhetünk a káreseteknél. Azóta több bevetésen is részt vettünk. Legutóbb szombaton egy ajtótöréshez vonultunk ki, ahogy egy idős hölgyet kellett kimenteni a házából. De segítettünk a nagyszentjánosi tűzesetnél, ahol bár az aznapi szolgálati csoportban több új tag is volt, mégis hatékonyan tudtunk együttműködni a hivatásosokkal, mely kapcsán a kirendeltségvezető is megdicsért minket. Bízunk benne, hogy hosszú távon tudunk a hivatásosokkal együttműködni, hiszen folyamatosan pörögnek az események - emelte ki Kertai Melinda.

Mindezt az sem bizonyítja jobban, hogy az interjú után a fotózást befejezve, azonnal fel is kapta az önkéntes egység a védőfelszerelést, ugyanis egy árokba borult furgonhoz riasztották őket. A sofőrt feszítővágóval szabadították ki a győri hivatásos tűzoltókkal közösen.

Az egyesület nagy területet fed le, hozzájuk tartozik: Kisbajcs, Nagybajcs, Vének, Vámosszabadi, Likócs és az ipari park, Győrszentiván, Bőny, Gönyű, valamint Nagyszentjános.

Fotó: Rákóczy Ádám

A Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai a versenyeken is remekelnek.

- Szinte velünk egyidőben indult a Magyar Tűzoltó Sportegyesület, akik megszervezték idén a magyar- és világrekord kísérletet Budapesten a Semmelweis-egyetem egyik épületében. Huszonkét emelet magasba futottunk fel teljes felszerelésben. A magyar rekordkísérlet sikerült, megdöntöttük, a világrekord eredményeire még várni kell. Ez a megmérettetés az állóképességünk megtartásában is segített. Parancsnokként pedig fontos, hogy felmérjem a csapat tagjai mire képesek, ki miben erős - fejtette ki Kertai Melinda parancsnok.

Tagokat továbbra is toboroznak, várják az érdeklődőket. Remek ifjúsági közösségük is van, akikkel szakmai táborokba járnak. Közülük néhányan az ügyeletben is részt vesznek.

Karácsonyi akció a szén-monoxid mérgezések megelőzéséért

A tűzoltóautójuk szentelésének napján már egy szén-monoxid mérgezéshez kellett kivonulniuk. Pozitívan végződött az eset mert az érzékelő jelzett és mindenki biztonságosan el tudta hagyni az ingatlant. Viszont ennek apropóján karácsonyi akciót szerveztek: pályázati keretből tíz családnak vásárolnak szén-monoxid érzékelőt, hogy azoknak is legyen, akik ezt nem engedhetik meg maguknak, de szükséges lenne. A gyerekeket pedig tematikus mesekönyvvel lepik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában