Életben tartott múlt

2023.11.17. 08:54

Okos parcellát avattak a soproni temetőben

A régi Szent Mihály temetőben okos parcellakövet avattak, amely egy QR kód segítségével mutatja meg a kiemelkedő személyiségek nyughelyeként szolgáló védett sírokat, azok pontos elhelyezkedését.

Varga Henrietta

Fotó: Varga Henrietta

Tavaly márciusban vette kezdetét az az országos programsorozat, amelynek célja, hogy hónapról hónapra minél több temetkezési helyen álljon egy parcellakő, hogy méltó módon hirdesse a Nemzeti Sírkertbe sorolt védett sírokat, ezzel is őrizve nagyjaink emlékét. Az országos kezdeményezéshez csatlakozva, csütörtökön délelőtt a soproni, régi Szent Mihály temetőben helyeztek el parcellakövet.

- Az okos parcellakő egy olyan kezdeményezésünk, amely tavaly, nyugat Magyarországon, Keszthelyen indult útjára. Célja, hogy azt a jelenleg 6300 történelmi sírt, amelyet a Magyar Állam tart fenn, gondoz és óv meg a megszűnéstől, közelebb vigyük a társadalomhoz. A közel 700 helyszínt, ahol ezek a sírok találhatók egy egységes jelölésrendszerrel látjuk el annak érdekében, hogy aki belép egy ilyen régi, történelmi temetőbe vagy akár új temetőbe és szeretné megtudni, hogy ott milyen, a történelem szempontjából híres emberek vannak eltemetve, azok rögtön megtalálják a sírokat. Egyrészt a mai modern kor technológiájának megfelelően egy QR kódon keresztül be tudják hívni ezeknek a személyeknek az életútját, a vizuális térképen pedig látják, hogy ezek a személyek hol vannak eltemetve az adott temetőben - mondta el lapunknak Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója.

Az avatóbeszédet Farkas Ciprián, Sopron polgármestere mondta, aki hangsúlyozta, hogy a múlt hibáiból mindig tanulnunk kell, erényeire pedig építenünk szükséges, hiszen ebből tudunk erőt meríteni a jelen alkotásaihoz.

 - Az okos eszköz segít mind a soproniaknak, mind az ideérkező vendégeknek abban, hogy korszerű módon, hiteles ismeretekkel gazdagítson bennünket. A Nemzeti Sírkert olyan virtuális jellegű, nem egy temetőhöz vagy parcellához köthető fogalom, amelyben a magyar történelem és kultúra jelentős alakjainak sírjai tartoznak. A benne szereplő személyek például a tudomány, a kultúra, a közélet olyan jeles képviselői, akiknek élete, cselekedetei, műveltsége elvitathatatlan. Sopron büszke lehet, hiszen negyvenhárom olyan személy életútját, nyughelyét ismertetik meg, akik országos, de Európa szerte is híresek voltak. Itt nyugszik például dr. Csatkai Endre, Vitéz Házy Jenő, Soproni Horváth József, a közelmúltban elhunyt Szokolay Sándor, de az ágfalvi csata hősei is - osztotta meg gondolatait a városvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában