Pályázatok, források

2023.11.23. 15:17

Karcsúbb a büdzsé, de látványos a fejlődés Abdán

Az utóbbi évek gazdasági megszorításai a magyar települések költségvetését, terveit is érzékenyen érintették. Nem volt ez másként Abdán sem, a település azonban ennek ellenére is számos fejlesztést, programot valósított meg.

Barki Andrea

Az Abda Agora nem csupán a helyi kistermelőknek ad lehetőséget a bemutatkozásra, de remek találkozóhely is. Fotó: Kisalföld-archívum

– Idén is számos pályázaton indultunk és nyertünk forrásokat – mondta a Kisalföldnek Szabó Zsolt polgármester. – A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz révén 2024 nyaráig-őszéig elkészülhet az Abdát Kunszigettel összekötő 3,2 kilométeres, a horgásztótól induló aszfaltút. A beruházásra 260 millió forint áll rendelkezésünkre. Egy másik TOP Plusz pályázatnak köszönhetően 500 méter kerékpárút épülhet meg a településen, illetve 100 millió forintból teljesen felújíthatjuk egy utca burkolatát. 

A polgármester hozzátette: két 20×40 méteres, többfunkciós rekortánpálya megépítésére is lehetőségük nyílik, az egyik az általános iskola mögötti területen, a másik az Abda SC sportpályáján lesz. Társaságiadó-forintokból körbekerítették a futballpályát, és elkészült az új, fedett lelátó. Készek az öltöző klubhelyiség fölötti tetőterének beépítési tervei, a megvalósításra tavasszal kerülhet sor. 

A polgármester arról is beszámolt, hogy a Magyar Falu Program keretében, 3,5 millió forint támogatással térkövet kaphatnak az abdai temető közlekedőútjai. Az Interreg-program részeként pedig több mint 40 milliós beruházás teszi lehetővé az Abdai Önkéntes Tűzoltó Egyesület dupla szerállásának kialakítását. Júniusban sok árus és helyi vevő örömére megnyitott a település piactere, az Abda Agora. 

– A LEADER-programban nyert 13 milliós forrásnak köszönhetően a községháza tárolós napelemes rendszert kapott, amellyel a közüzemi költségeinket tudjuk csökkenteni – mondta a polgármester. – A községháza számos közösségi, kulturális rendezvény helyszíne volt. Az Abdai Estékre vendég­előadókat hívtunk, a Petőfi-év keretében a Nemzeti Kulturális Alap jóvoltából több rendezvényt tartottunk. A Radnóti-megemlékezés és -emlékmenet ismét kiemelt figyelmet kapott. 

Abda karcsúbb költségvetésével idén nem sikerült megszervezni a falunapot, ellenben a polgármester és az alpolgármester hathatós támogatásával megtartották az idősek napját. A piacnyitó ünnepséget sikerült a gyereknappal egy időben lebonyolítani. Nagy siker volt az Abdai Bornap, és a helyi, az ikrényi és a börcsi gyerekeket megmozgató sportágtoborzó. 

Jövő évre tervezik a helyi szociális szolgáltatóház, a „SzoSzo” két foglalkoztatóval és egy raktárhelyiséggel való bővítését. Utóbbival a Vöröskereszt helyi alapszervezetének tárolási gondjai is megoldódhatnak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában