Hazaváró Irodák

2023.11.04. 16:57

Hazacsábítanák a kiköltözött magyarokat: irodákat nyit a kormány Győrben és Sopronban is

Hazaváró Irodákat nyit, valamint telefonos ügyfélszolgálatot és internetes portált is létesít a magyar kormány, hogy meggyőzze a külföldre költözött magyarokat: települjenek haza Magyarországra. A rendszer felállítására és működtetésére több mint 3 millió eurót szánnak.

Kisalföld.hu

Illusztráció -

Fotó: Shutterstock

Az év végére várhatóan meghaladja a százezret az Ausztriában élő magyar állampolgárok száma. Őket is célozza a budapesti kormány a Hazaváró Irodák felállításával. Magyarországon összesen 27 helyen nyílnak ilyen irodák a közeljövőben – az osztrák határ közelében például Győrött, Sopronban és Szombathelyen - írta a volksgruppen.orf.at.

Ezekben a hazatelepüléshez kaphatnak hasznos információkat az érdeklődők, és a tervek szerint mindjárt el is intézhetik a költözéssel kapcsolatos ügyeket – például igazolványaikat is elkészíttethetik.

Az irodák felállításáról a hvg.hu portál írt egy friss kormányrendelet nyomán. Budapest tervei szerint a személyes ügyintézést telefonos ügyfélszolgálat valamint Hazaváró Portál néven internetes oldal is kiegészítené. Az egyelőre nem világos, hogy a hazatéréssel kapcsolatos ügyeket online is el lehet-e majd intézni, vagy csak Magyarországon, személyesen.

A magyar kormány idén 1,1 milliárd forintot, átszámítva körülbelül 3 millió eurót, jövőre pedig további 103 millió forintot, nagyjából 271.000 eurót szán az elköltözött magyarokat hazahívó kampányra.

A magyar kormány legutóbb 2016-ban indított hazatelepülést ösztönző programot, „Gyere haza, fiatal!“ mottóval, az Egyesült Királyságban dolgozók számára. A mostani program viszont a teljes diaszpórát célozza.

A magyar állami statisztika szerint, évente 25-40 ezer magyar vándorol ki külföldre, miközben 15-23 ezren költöznek vissza Magyarországra. A legtöbben Németországot, Ausztriát vagy az Egyesült Királyságot választják.

2012-2022 közt 81.083 magyar állampolgár vándorolt ki Magyarországról Ausztriába. Ugyanebben az időszakban 60.426-an települtek vissza Ausztriából olyanok, akik Magyarországon születtek – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában