Polgári per

2023.11.26. 10:56

Bíróságon a határvita - Beperelték a somfalvi önkormányzatot

A somfalvi (Schattendorf) határátkelőhely lezárása miatt polgári peres eljárás indult szerdán a Kismartoni Tartományi Bíróságon. Mint arról korábban a Kisalföld is beszámolt, az NZP Nagy Legal ügyvédi iroda keresetet nyújtott be a somfalvi önkormányzat ellen, mert a határátkelőnél süllyedő oszlopos beléptetőrendszert és sétálózónát létesítettek.

Bódvai Ildikó

A felszerelt süllyeszthető oszlopok még mindig nem működnek.

Forrás: Kisalföld archív

Fotó: Szalay Károly

Az ügyvédi iroda kártérítésre perelte Somfalvát, mert lezárta a határátkelőt Ausztria és Ma­­gyarország között. Az iroda munkatársai Somfalván keresztül akartak átmenni Ágfalvára, amely szerintük a leggyorsabb út. Ehelyett 3,4 kilométeres kerülőt kellett tenniük, ami 27 centtel több üzemanyagot jelentett nekik. Somfalvának ezt kellene visszafizetnie, kamataival együtt – érvelt az ügyvédi iroda a bíróságon. 

A schengeni egyezmény előírja a részt vevő országoknak, hogy minden akadályt hárítsanak el a belső határokon a zökkenőmentes forgalom elől.


– Nem kicsinyességből adtuk be a keresetet. Az összegből 20 centet felajánlottunk mint egyezségi alap, amit visszautasított az ellenfél – mondta dr. Taller Péter, az NZP Nagy Legal iroda munkatársa. A schengeni egyezmény előírja a részt vevő országoknak, hogy minden akadályt hárítsanak el a belső határokon a zökkenőmentes forgalom elől. A határzár sértheti a Schengen-kódex 24. cikkét, így felülbírálatra alkalmas lehet a helyi rendelet, ami elvileg még nincs hatályban, mivel „ideiglenesen” építkeznek – érvelt a jogász. 
Somfalva elutasította az egyezséget, tagadta az ügyvédi iroda vádjait, és azt mondta, hogy a határátlépés szabályozása összhangban van a törvénnyel. Kijelentették: az oszlopok december 1-jén működésbe lépnek. Az ügyvédi iroda közölte, továbbra is küzdeni kíván a határátkelőhelyek korlátozásai ellen. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában