47 települést érint a fejlesztés

2023.11.23. 20:17

A zöldebb környezet a cél - 1,1 milliárd forintból bővítették a hulladékkezelőt Sopronban

A hulladékkezelő rendszer továbbfejlesztése, magasabb szintű hulladékkezelés megvalósítása, és a költség-hatékonyság növelése mellett a hulladékkezelő kapacitások bővítése volt a célja annak a 47 települést érintő projektnek, amelyet mintegy 1,1 milliárd forintból valósított meg a Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás - hangzott el a témában tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Kisalföld.hu

Pillanatkép a soproni sajtótájékoztatóról. Fotók: Máthé Daniella

Az eseményen Mágel Ágost, a társulás elnöke és Kosztka László, a közszolgáltató STKH ügyvezető igazgatója számoltak be a projekt egyes elemeiről, és mutatták be a megvalósulás főbb állomásait.

 

 - A mostani KEHOP program keretében bővültek a cséri hulladéklerakás lehetőségei. A meglévő hulladékkezelési technológia tovább korszerűsödött, kiegészítve a korábbi fejlesztési pályázatokból megvalósult rendszert. Rakodójárműveket, zöldhulladék gyűjtő tehergépkocsit és újabb kommunális hulladékszállító autókat szereztünk be a meglévő, tíz évesnél idősebb járművek pótlása érdekében. A vidéki települések új, 120 és 240 literes hulladéktároló edényeket kapnak, Sopronban zsákos rendszer biztosítja a szelektív gyűjtést, ami jól bevált. Olyan korszerű optikai válogatóberendezést is beszereztünk, ami, a cséri technológiaisorba kapcsolva, a kommunális hulladék tartalmát az eddiginél alaposabban átválogatja, így a lerakóba kevesebb hulladék kerül - mondta Mágel Ágost. Hozzátette, a próbaüzem megtörtént, munkába álltak a berendezések.

 

- Gazdaságossági megfontolásból a cséri lerakó megépítésével egy időben Sopronban válogatócsarnok, átrakóállomás és komposztáló épült. A Cséren lerakásra kerülő hulladék mennyisége jelentős csökkent az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszer bevezetésének eredményeként - tette hozzá Kosztka László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában