Zöld projekt

2023.11.24. 14:36

A természetes élőhelyeket állítják helyre és fejlesztik a Hanságban 2,7 milliárd forintból - fotók

"A teremtett világunk ma már sajnos védelemre szorul. A szélesebb közösség hozzájárulása mindazonáltal akkor lesz hatékony és jól becsatornázott, ha a szakma elöl tud járni ezekben az ügyekben" – emelte ki egy 2,7 milliárd forintos élőhely helyreállítási és fejlesztési program projektzáróján Lébényben Nagy István agrárminiszter.

Mészely Réka

A projektben részt vevő partnerek Nagy István agrárminiszterrel. Fotó: Kerekes István

A Hanság természetes élőhelyeinek komplex helyreállítása és fejlesztése – élőhelyfejlesztési beavatkozások címmel 2016 őszén indult egy projekt a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság és a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. konzorciumi együttműködésében, partnerségben az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal, a kapuvári, csornai, lébényi és kónyi önkormányzatokkal.

A lébényi projektzárón Kulcsárné Roth Matthaea, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója kiemelte: ez a nagyléptékű pályázat hatalmas pénzösszeggel és munkával járt. Rámutatott: a Hanság több területén vagy a túl sok, vagy a túl kevés vízre kellett megoldást találni.

– Az élőhelyfejlesztési projekt fő célja a Hanságban található védett, illetve Natura 2000 élőhelyek természetességének javítása, az ökológiai folyamatok nyomon követése, a területkezelési infrastruktúra bővítése, valamint hatékonyságának növelése volt – vette át a szót Nagy István agrárminiszter. Hangsúlyozta, hogy a rekonstrukcióval érintett, korábban elszigetelt gyepfoltok összenyitásával és a víztestek rekonstrukciójával jelentősen javult a Natura 2000 terület ökológiai állapota.

A tárcavezető mellett Tatai Sándor, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság tájegységvezetője is részletezte az elért eredményeket. A többi között földutakat újítottak fel, csaknem 24 kilométeren, iszapot kotortak tómedrekből, és javították a vízellátásukat. Megtisztították a területeket a nem őshonos növényektől, például a bálványfától, a selyemkórótól, a japán keserűfűtől és a gyalogakáctól. Helyreállították az elcserjésedett, fás- és lágyszárú özönnövényekkel teli gyepterületeket és megújították a Hany Istók-tanösvényt.

Szárazabb időszakokban a helyreállított élőhelyek és célterületek ökológiai vízigényeinek kielégítéséhez a területeknek többletvízre van szükségük, csapadékos években pedig az ár- és belvizek levezetése válik szükségessé. A vízelvezető árkok, csatornák rehabilitációja, valamint a vízkormányzó műtárgyak építése, cseréje segít majd a Hanságba érkező vizekkel való ökológiai szemléletű gazdálkodásban. A Fehér-tó, a Barbacsi-tó és a Kónyi-tó természeti értékmegóvása is a projekt része volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában