Közösségi közlekedés

2023.10.02. 14:21

Újabb változást jelentett be az osztrák államvasutak - Nem hétfőtől, csak szerdától kell átszállniuk a railjet utasoknak Bécsben

Az elmúlt héten az osztrák vasúttársaság (ÖBB) arról tájékoztatta a vasúttársaságot, hogy október 2-tól, hétfőtől október 26-ig, a győri fővonalon végzett felújítás jelenlegi fázisához igazodva néhány Budapestről induló és Bécsen túl közlekedő Railjet xpress rövidebb útvonalon, csak Bécsig közlekedik.

Kisalföld.hu

Az ÖBB tájékoztatása alapján előreláthatólag október 4-től áll be a menetrendi változás, azaz csak szerdától fognak rövidebb útvonalon közlekedni a felsorolt Railjet xpress járatok (rjx 60, rjx 62, rjx 64, rjx 66, rjx 68). Fotó: Kisalföld-archívum

Vasárnap késő este az osztrák államavasutak újabb egyoldalú döntést hozott: arról tájékoztatta a MÁV-ot, hogy a menetrendi átállást, a Bécsen túl menő vonatok leválasztását nem tudja technikailag az általa jelzett időben megoldani, így a bevezetését néhány nappal elhalasztja, előreláthatólag csak 2023. október 4-étől vezeti be. Egyúttal felkérte a MÁV-ot, hogy a hirtelen változtatásról tájékoztassa a Budapestről induló utasokat.

Mint emlékezetes, az ÖBB, az osztrák állami vasúttársaság a múlt héten arról tájékoztatta magyar partnerét, hogy az 1-es fővonal felújításából következő mentrendi bizonytalanságok miatt a Budapestről Bécsen keresztül München, Salzburg stb. felé közlekedő railjet xpress járatait átmenetileg csak Bécsig közlekedteti, ott az utasoknak át kell szállniuk másik járatokra. A döntésre azt követően került sor, hogy az ÖBB jelezte: az osztrák belföldi menetrendi feszültségek elkerülése érdekében  11 percen belüli ún. kilépő késéseket tud bevárni. Noha a felújítással érintett szakaszon közlekedő, Budapestről induló vonatok menetrendszerűsége már a bejelentés előtt javulni kezdett és ez a trend a hét második felében is folytatódott, az ÖBB végül egyoldalúan mégis úgy döntött, hogy haladéktalanul, már október 2-ától bevezeti az átmeneti intézkedést. A magyar vasúttársaság felkészült erre és megtette a szükséges intézkedéseket a váratlan, egyoldalú döntésre. A vasárnap esti újabb egyoldalú osztrák intézkedés ugyanakkor tovább bonyolította a kialakult  helyzetet az utasforgalom és az utasok tájékoztatása szempontjából.

Az ÖBB tájékoztatása alapján előreláthatólag október 4-től áll be a menetrendi változás, azaz csak szerdától fognak rövidebb útvonalon közlekedni a felsorolt Railjet xpress járatok (rjx 60, rjx 62, rjx 64, rjx 66, rjx 68). Fotó: Kisalföld-archívum

Az ÖBB tájékoztatása alapján előreláthatólag október 4-től áll be a menetrendi változás, azaz csak szerdától fognak rövidebb útvonalon közlekedni a felsorolt Railjet xpress járatok (rjx 60, rjx 62, rjx 64, rjx 66, rjx 68). Addig továbbra is teljes útvonalon járnak a  Budapest-Keleti pályaudvarról 7:40 és 15:40 között kétóránként Bécsen át Münchenbe induló Railjetek, Bécsben nem kell átszállni, egyelőre átszállás nélkül folytathatják utazásukat Linz, Salzburg, München felé.

A MÁV-VOLÁN-csoport továbbra is mindent megtesz a nemzetközi vonatok közlekedtetése során a menetrend tartásra, ezért kért türelmet az ÖBB-től első lépésben. Annak ellenére, hogy közös munkával sikerült eredményeket elérni a menetrendszerűség javításában, az ÖBB sajnálatosan immár másodszor is egyoldalú döntést hozott, váratlan helyzet elé állítva az utasokat, akiket a MÁVINFORM-on keresztül igyekszünk folyamatosan tájékoztatni a menetrendi változásokról.

Az október 4-től érvényes menetrend a korábbi közleményben részletesen olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában