Mi már tudjuk, mi volt a földrengés oka

2023.10.16. 16:33

Megmozdult Pápa környékén a Föld - Ezt érezték a gyarmatiak

A Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának közleménye szerint hétfő kora reggeli órákban 2,8 magnitúdójú földrengés keletkezett Pápa közelében.

Vámos Annamária

Fotó: Pixabay

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz nem érkezett bejelentés, illetve károkról sem számolt be a lakosság, de az epicentrum közelében érzékelhető volt a földmozgást.

Wéber Zoltán az Obszervatórium szeizmológusa lapunknak elmondta, elsősorban Pápáról jelezték, hogy érzékeltek földrengést. - A 2,8-as mérték nem nevezhető erősnek, nyugalomban lévő emberek számára lehet érezhető csupán. Ekkora földrengést viszonylag kis terülten szoktak csak észrevenni, körülbelül 10-20 kilométeren belül.

Az ország nyugati részén lévő földrengések oka, hogy az Adriai-tenger alatt lévő mikrolemez Ék-i irányba nyomul bele a kontinensbe, és Horvátországon, Szlovénián keresztül a magyarországi földkérget is nyomja. Ez a felhalmozódott tektonikai feszültség idővel meghaladja a földkéreg ellenálló képességét és földrengés keletkezik - mondta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában