TOP 3-ba kerültek

2023.10.20. 08:58

Komáromi Európa legjobb zöldprojektjei között

Az Európai Unió legjobb három zöld ifjúsági projektje közé vá- lasztották a komáromi Kisvárosi Önkéntes Szemétszedők Egyesülete (KÖSZ), valamint a helyi Diák Önkormányzatok Városi Szövetségének (DiViSz) közös projektjét, a 2022/23-as tanévben megrendezett I. Fenn- tarthatósági Iskolai Kupát.

Szinak Evelyn

Dr. Fehérvári Dávid, a KÖSZ elnöke elmondta, hogy a projektet az Európai Szolidaritási Testület támogatta, amelynek részeként az elmúlt tanévben a komáromi iskolákban tartottak havi szinten fenntarthatósággal kapcsolatos programokat, mint például komposztálóépítés, a szelektív hulladékgyűjtési rendszer bevezetése az in- tézményekbe, plakát- és ötletpályázatok, szakmai előadások, workshopok, szemétszedő akciók, valamint sportnap. 

Megújult formában folytatják – A top 3-ba válogatták a KÖSZ és a DiViSz által indított fenntarthatósági kupát. 

„A projekt elérte a célját, ugyanis közel 900 diák vett részt legalább egy programon a tanév során, több iskolában lettek komposztálók és szelektív hulladékgyűjtő edények, valamint a város számos területén összegyűjtötték az illegális hulladékot. A kupát 2023 augusztusában jelöltük a SALTO Awards (https://saltoawards.eu/) pályázatára, amely az EU legjobb ifjúsági projektjeit díjazza. Szeptemberben jött a hír, hogy az I. Fenntarthatósági Iskolai Kupát az összes beérkezett 200 pályázat közül a »Környezetvédelem és az éghajlatváltozás elleni küzdelem« kategóriában a legjobb három projekt közé választották” – tudtuk meg Dávidtól. 

A döntőt október elején a lengyelországi Lublinban tartották, amely idén az EU Ifjúsági Fővárosa. A projekt csapatot a KÖSZ Egyesület elnöke képviselte az eseményen. „Az I. Fenntarthatósági Iskolai Kupa végül nem nyerte el a SALTO Awardsot, azonban így is igazán büszkék vagyunk az eredményre, mivel 2020 után idén volt újra magyar jelöltje a díjnak, és nagy szó, hogy a mi környezetvédelmi tevékenységünket beválasztották az EU legjobb három zöld ifjúsági projektje közé” – tette hozzá Dávid. Elmondta azt is, hogy a visszajelzések, valamint a jelölés alapján ebben a tanévben biztosan megrendezik a 2. Fenntarthatósági Iskolai Kupát, egy megújult formában. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában