Szoros versengés

2023.10.05. 16:21

Haditorna a döntőbe jutásért - Idén a győri bercsényisek csapata diadalmaskodott - videó, sok-sok fotó

Az Országos Haditorna Verseny Győr-Moson-Sopron vármegyei fordulóján csütörtökön tizenegy csapat mérte össze tudását hat középiskolából a likócsi laktanyában. Különböző feladatokban kellett teljesíteniük, hogy az országos döntőben ők képviseljék a térséget.

Simon Roberta

A szerte Győr-Moson-Sopronból érkezett diákcsapatoknak különböző feladatokban kellett teljesíteniük, hogy az országos döntőben ők képviseljék térségünket. Fotók: Rákóczy Ádám

Több mint 10 éve rendezik meg országszerte a haditorna versenyeket, a Győr-Moson-Sopron vármegyei fordulót tegnap rendezték meg a Pálffy Miklós Laktanya sportpályán. Tavalyi évhez képest eggyel több, 11 csapat mérkőzött a döntőbe jutásért. Hat középfokú oktatási intézményből, Sopronból, Mosonmagyaróvárról, Mezőőrsről, Csornáról és Győrből is neveztek négy fős csapatokkal az iskolák.

- Különböző versenyszámokban kellett teljesíteniük a versenyzőknek: fegyveres váltófutás; kézigránát-célbadobás, céllövészet lézeres fegyverrel, mátrix-játék, akadályfutás, elsősegélynyújtás, tereptan, honvédelmi totó és gyakorlólőszer tárazás, páros felülés és egy imitált aknavetővel tüzelőállás váltás - sorolta Orosz László Sándor őrnagy, a 16. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője.

- Minden évben vannak rutinos, visszatérő versenyzők és olyanok is, akik először próbálják ki magukat a tornán. A gyerekek nagy része atletizál vagy a lövészetben jártas, illetve a testnevelőkkel hónapok óta a versenyre készülnek. Örülünk, hogy a fiúk mellett évről évre egyre több lány is részt vesz a feladatokban és remekül helyt állnak. A rendezvény fő célja, hogy megszólítsa az ifjúságot és kedvet kapjanak a diákok a katonai szolgálatra, majd ha a továbbtanulásra kerül sor, ezt a pályát válasszák - emelte ki Orosz László Sándor.Évek óta szoros harc folyik az első helyért, hiszen csak egy csapat juthat az országos döntőbe. Tavaly a Soproni SzC Hunyadi János Technikum csornai csapata nyert a vármegyei fordulón, a fővárosi döntőn pedig harmadik helyet értek el, számos honvéd iskolát maguk mögé utasítva.

Eőry Jenő a csornai középiskola testnevelés önvédelem tanára évek óta készíti fel a fiatalokat a fordulókra. - Mi sem gondoltuk volna, hogy felkerülünk a dobogóra, de nagyon büszkék vagyunk a gyerekekre - hangsúlyozta a felkészítő tanár. Hozzátette, hogy az országos megmérettetésen sokkal keményebb, megterhelőbb feladatokat kell megoldani. - Testileg és lelkileg is fel kell készülni ezekre a versenyekre, hiszen nem csak a fizikális erőnlét számít, hanem, hogy fejben is ott legyenek a csapatok - fogalmazott Eőry Jenő.

Széles Sándor főispán délután adta át a kitüntetéseket a diákoknak. Bronzérmes lett a mezőőrsi Magyar Műhely ÁMK csapata, második helyre futott be a csornai Soproni SzC Hunyadi János Technikum, a győztes, aki idén képviseli a térséget az országos döntőben a Győri Szakképzési Centrum Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Technikum csapata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában