Látványhalászat

2023.10.25. 12:41

Fesztivál és halszüret a tatai Öreg-tavon - galéria

Látványhalászattal kezdődött idén is a halászati idény az Öreg-tavon. A hálójukat kivető halászok több évszázados tradíció szerint végzik munkájukat, a technika korszerűsödött, a nehéz kézi munka azonban megmaradt.

Kiss T. József

Jelenleg a Tatai Öreg-tó Kft. és az Aranyponty Zrt. közösen végzik a tó művelését. Idén 1700 mázsa körüli haltermésre számítanak – tudtuk meg Lévai Ferenctől, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatójától. A halállomány nagy része ponty, de van a tóban harcsa, kárász és egyéb halfajták. Legközelebb november közepén halásznak az Öreg-tavon. A halászati idényt 2–3 hétre tervezik – tette hozzá Lévai Ferenc. 

Az idei, megújult Öreg-tavi Halász- és Halgasztro Fesztivál vendégeit, résztvevőit dr. Cseh Georgina, a Tatai Városkapu Zrt. vezérigazgatója és Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke köszöntötte, a háromnapos rendezvényt Michl József, Tata polgármestere nyitotta meg. 

A tatai fesztiválok sorát az Öreg-tavi Halász- és Halgasztro Fesztivál követte. Az elmúlt hétvégén a Tatán ősi foglalkozásnak számító halászmesterségből kaphattak ízelítőt az érdeklődők. A háromnapos fesztivál keretében minden a halról szólt. A halfogásról, a halászati eszközökről, a halgasztronómiáról. Ínyenceknek csukamájat, resztelt halmájat is kínáltak, emellett harcsát, keszeget, süllőt, fogast is kóstolhattak. A legnépszerűbb halétel a halászlé volt, az egyik Siófokról érkezett, a vendéglátós „Joci konyhájá”-ban hatszáz liter fogyott belőle. Népszerű volt a tatai ponty és a tengeri hal, a hekk is! Sokan vásároltak helyben frissen fogott pontyot, ami szombat kora reggel a tóban úszkált, néhány óra múlva pedig már a szatyorban ficánkolt. 

Nyeste András és felesége rokonlátogatóba érkezett Tatabányára, és ha már ott voltak, nem hagyták ki a halász- és halgasztrofesztivált, hiszen nagyon szeretik a halat. Először hirdetett bográcsos halászléfőző versenyt a fesztivál főszervezője, a Tatai Városkapu Zrt. Összesen öt csapat részvételével főzték az ínycsiklandó halászleveket. A legtöbb voksot a közönségszavazatok alapján Karakas Attila (Baranya vármegye) kapta, 287-et. Második Mészáros Levente lett Tatáról 249 szavazattal, harmadik Hermann Tibor Bajról, aki 217 szavazatot kapott. Összesen több mint hétszázan szavaztak a halászlevekre. Michl József polgármester elmondta, a rendezvény idén is felelevenítette a hagyományokat, de újdonságokkal is szolgált, például hogy 2023-ban belépődíjat nem szedtek. 

Egyéb kapcsolódó rendezvények is várták a látogatókat, gyerekeknek játszóház, minden generációnak színpadi produkciók, zenekarok, táncosok léptek fel. A kiemelt produkciók között volt Herczog Ricsi, a hungarikum, Magyar Örökség díjas 100 Tagú Cigányzenekar vezető prímása, Johan János, és A Dal 2023-as év tatai döntőse, a Quack zenekar. 

Az év végi ünnepek tájékán nő a hazai halkereslet és halfogyasztás, a haltermelő gazdaságok több halat adnak el ilyenkor.

Azoknak, akik szerették volna megnézni a látványhalászatot is, szombaton reggel korán kellett felkelniük, hogy lássák a halászok ősi tevékenységét, hogyan végzik munkájukat a jelenkor halászai, miként terelik óriási, több száz méter hosszú hálójukba a halakat. Az öreg-tavi nagy halászat helyszíne az Öreg-tónál, a Nepomuki Szent János-szobornál volt. A halászok remek munkát végeztek, pedig az időjárás, a meleg és a szeles idő nem könnyítette meg a dolgukat. Sikerült tíz mázsa körüli halat kifogni, amelynek a fele, mintegy öt mázsa néhány óra alatt elfogyott. 

Évszázados hagyomány

Kevesen tudják, Tatán van az egyik legrégebbi magyarországi mesterséges tó, ahol haltenyésztés, halgazdálkodás folyt már a XVI–XVII. században. Az Esterházyak idején (a XVIII. századtól) pedig az Öreg-tó lehalászása, a „haltermés” betakarítása a halászat, a halászok ünnepének számított. Ezt a már több mint két évtizedes hagyományt, a „retró halászatot” fejlesztették tovább az Öreg-tavi Halász- és Halgasztro Fesztivállá. A hagyománynak mélyebb gyökerei vannak, már az Esterházyak korában halgazdálkodás zajlott a tatai Öreg-tavon. A tó történetéhez tartozik az is, hogy Zsigmond király idejében gátat építettek, és a mocsárvilág helyén egy halgazdálkodásra alkalmas tó, a Tatai Nagy-tó született a vár előtti területen. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában