Két keréken

2023.10.14. 15:25

A virágzó kerékpáros turizmusért: átadták az Abda és Öttevény közötti kerékpárutat - fotók

Szombaton délután, színvonalas ünnepség keretében adták át az Öttevényt Abdával összekötő kerékpárutat. A fejlesztés segítségével összefüggő biciklis hálózat épült ki vármegyénkben. A projekt kivitelezési költsége mintegy 415 millió forintot jelentett.

Ollári Gergely

Elkészült az Abda és Öttevény között a vármegyei közgyűlés által a területfejlesztési keretből finanszírozott kerékpárút. Az új szakasz egyben a „Bolgányi” kerékpáros turisztikai kör létrejöttét is eredményezi.

Az esemény részeként délután az Abda és Öttevény között az 1-es főút Kavicsbánya lehajtótól Bider Zsolt öttevényi polgármester, és Németh Zoltán a vármegyei közgyűlés elnöke családokkal, óvodásokkal és nyugdíjasokkal együtt tekert Öttevény irányába, majd a településhatáránál hordógurítással avatták fel az új kerékpárutat. Az eseményen részt vett dr. Nagy István miniszter, a térség országgyűlési képviselője is.

Beszédében hangsúlyozta: ünnepi pillanat a mai, a térség sok éves vágya volt ez a kerékpárút.

- Utat építünk, de minőségi életet teremtünk. Érezzük és látjuk mekkora szükség van ezekre a beruházásokra. Ezzel a beruházással célunk volt a környezet védelme, és a gazdaság fejlesztése is, hiszen a kerékpáros közlekedéssel nagymértékben csökkenthetők a munkába járás költségei, a nagyobb munkaerőcentrumok irányába. Az új kerékpárút emellett segít az egészség megőrzésében, és lehetőséget ad a sportolásra is –fogalmazott az agrárminiszter.

Hozzátette: a szakasz megépülésével a település teljes egészében bekapcsolódik az alsó szigetközi kerékpáros körtúra útvonalába, valamint az EuroVelo 6, nemzetközi kerékpárút-hálózatának vonalához is.

Az átadó után kerékpáros menet indult az Öttevényi Sportcsarnokhoz, ahol mazsorett bemutató után a délelőtti iskolai kerékpárverseny eredményhirdetésére került sor, majd köszöntötték az építéshez a földterületet ingyenesen átadó tulajdonosokat.

Az új szakasz egyben a „Bolgányi kör” kerékpáros turisztikai kör létrejöttét is eredményezi, így Győr-Abda-Öttevény-Kunsziget-Bolgányi-híd-Dunaszeg-Szigetközi kerékpárút-Győr útvonalon egy, a családok számára is alkalmas kerékpáros túraútvonal jött létre. A beruházás kiemelkedő fontosságú a térség kerékpáros turizmusa és a szabadidős kerékpározás szempontjából.

Bider Zsolt Öttevény polgármestere az eseményen kiemelte: nagyon fontos értékkel gyarapodott községük.

– Ez a kerékpárút egy olyan új lépcsőfok elérése településen fejlődésében, amelyet az utókor bizonyára aranybetűkkel jegyez fel. Az egy év pályázatkészítés, majd a beadást követő elbírálás után elkezdődhetett végre a projekt tizenkét hónapos előkészítő munkája. Majd egy várakozási időszak után hat hónapos kivitelezés következett. A helyiek számára ez a kerékpárút a reményt, a jövőt, és az abba vetett hitet jelképezi –fogalmazott.

Hozzátette: a közel két és fél kilométer hosszú szakasz megépítéséhez a saját területen kívül, mintegy 11 ezer négyzetméter idegen terület igénybevételére is szükség volt. Az érintett tulajdonosok száma 82 főt jelentett, ebből a tulajdonszerzés formája 35 esetben ajándékozás, 42 esetben adásvétel, míg hét esetben kisajátítási eljárásként valósult meg. Az önkormányzat ezúttal is köszöni az érintettek együttműködését.

Németh Zoltán a vármegyei közgyűlés elnöke beszédében hangsúlyozta: a beruházás egy régi álom volt a kerékpárosok számára.

– Öröm, hogy tudjuk fejleszteni a vármegye településeit, azt az infrastruktúrát, amit a helyiek használhatnak és meg is érdemelnek. Ezen az új kerékpárúton a családok és kisgyermekek is biztonságosan tudnak közlekedni. Annak is örülök, hogy a területfejlesztési keretből forrást biztosítottunk erre a projektre. Az út kiváló minőségű lett, és Magyarország egyik, ha nem a legszebb kerékpáros turisztikai köréhez csatlakozik – mondta el Németh Zoltán. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában