Hulladékügyek

2023.10.30. 11:21

A tiszta környezetért dolgoznak - felszámolták a szemétlerakókat a Zöld Aktív önkéntesei Kapuváron és környékén

A Zöld Aktív Egyesület 5 éve működik, fő célkitűzése, hogy Kapuvárt és környékét megtisztítsák. Elérték, hogy a nagy szemétlerakó helyek és az út melletti hulladékfelhalmozódás megszűnt a Rábaközben.

Vámos Annamária

Lajtos Zoltán a HulladékRadaron jelentette be az illegálisan lerakott hulladék helyét. Fotó: Németh T. Ferenc

Kapuvártól körülbelül 2 kilométerre, a vízkutak szomszédságába terepjáróval tudott kimenni Lajtos Zoltán, az egyesület elnöke, mivel bejelentés érkezett hozzá, hogy szemét lapul a bokrok tövében. Az illegálisan lerakott zsákok szétszaggatva hevertek az ágakkal benőtt részen. Ha egy kis élelmiszer van benne, az állatok felforgatják, és nehezebb összeszedni a hulladékot. 

– Nem értem, miért veszik a fáradságot arra, hogy olyan helyekre rakják ki a kocsiból a szemetet, ahova gyalog alig lehet bemenni. Ráadásul a bokorban talált szemét nagy része szelektív, nem tudom, mi a motiváció – mondta az önkéntes környezetvédő, majd a HulladékRadaron bejelentette a zsákok helyét, amit bárki megtehet, ha elszórt szemetet talál. 

A Zöld Aktív tagjai civilek, az egyesület finanszírozás nélkül tevékenykedik Kapuváron és a Rábaközben. 

– Ez a törekvés egy biciklizésnél kezdődött, észrevettünk öt zsák szemetet az útvonalunkon. Szóltam egy ismerősnek, aki jött furgonnal, és eltakarítottuk. Aztán hirdettem egy megmozdulást, 20 ember jelentkezett, és a kerékpárút mellett szedtünk fel több köbméter szemetet pár óra alatt. Az első évben nagy körzetben dolgoztunk, egészen a pamhageni határig végeztünk tisztogatást nagy lendülettel. Volt, hogy 200 ember tevékenykedett a környéken. Kiraktuk a több tonna szemetet az út szélére, a közútkezelő, az erdészet vagy az önkormányzat pedig elszállíttatta – emlékezett Lajtos Zoltán. 

Az évek során számos hul­ladéklerakót kitisztítottak, a nagyon fertőzött helyek megszűntek. Az első időszakban rengeteg elektronikai hulladék volt Rábaköz-szerte, de a környezetért felelős civilek azokat is összeszedték. A tisztaság visszatartó erő, és nincs visszafertőződés, kevesebb az, aki lerakja a szemetet. Visszatérő a szennyezettség az M85-ös út lehajtójánál és a kerékpárutak környékén. Ha bárki találkozik illegális hulladékkal, jelezheti a Zöld Aktívnak, akik intézkednek az összeszedést illetően. 

– A közúttól és felajánlásokból sok zsákot és kesztyűt kapunk. Ha valahol szükség van rá, szívesen kiviszem. Rendszeresen adok eszközöket Sopronnémetibe, Magyarkeresztúrra, Mihályiba, Beledbe. Gyórón, Hövejen, Vitnyéden, Agyagosszergényben is mindig szerveznek szedést, amit a falvak önállóan szerveznek, az összes környékbeli településen kialakult egy közösség, amelynek tagjai fontosnak tartják, hogy tiszta legyen a környezetük. Az iskolák pedagógusai rendszeresen kijárnak a diákokkal szemetet gyűjteni. Az egyesületünknél 6–8 állandó embert tudunk mozgósítani, de bárki csatlakozhat hozzánk. Januártól márciusig több hétvégén kint vagyunk és Kapuvár környékét tisztítjuk meg. 

Idővel szeretnének pályázni, jövőre tudják fogadni az 1 százalékos felajánlásokat is. Terveik között szerepel quad vagy drón beszerzése, hogy a területeket jobban be tudják járni, figyelni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában