Megnyitják a forgalom előtt

2023.10.14. 11:01

83-as főút Győr-Pápa – Átadták az elkészült az új utat - fotók

Elkészült a 83-as, kétszer két sávos főút Győr és Pápa között, amit szombat délelőtt adtak át hivatalosan.

Ollári Gergely

A mintegy száz milliárd forintos beruházás eredményeként húsz perccel rövidül a menetidő a két város között, de a fejlesztés révén a 83-as főút északi vonala mellett található települések forgalma is enyhül a jövőben. Az eseményen Orbán Viktor miniszterelnök hangsúlyozta:

nem csak egy utat adunk át, hanem adósságunkat is törlesszük a vidék felé.

Az út hivatalos átadóján szombaton délelőtt részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, Lázár János építési és közlekedési miniszter, Kovács Zoltán Veszprém vármegye országgyűlési képviselője, Kara Ákos országgyűlési képviselő, és Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

A 36 kilométer hosszan épülő, új nyomvonalú pálya projektje két szakaszban készült el az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásában: a Pápa és Tét-dél csomópont közötti 18,4 kilométeren 15 műtárgy és két külön szintű csomópont, valamint egy vasúti felüljáró épült meg a pápai repülőteret bekötő úton. A Tét-dél csomópont és a Győr közötti 17,6 kilométeres szakaszon pedig nyolc műtárgy kapott helyett, és négy külön szintű csomópont is megépült (Tét-dél, Tét-észak, Győrszemere, Koroncó). Az úton a megengedett sebesség 110 kilométer/óra.

Ahogy arról korábban beszámoltunk a mintegy 100 milliárdos forintos beruházással elkészült fejlesztés újdonsággal is szolgál: egyedülálló az országban, hogy a győri bevezető szakasz mindkét turbó körforgalmában nyomógombos jelzőlámpa segíti a jövőben a gyalogosok, és a kerékpárosok átkelését.

Információink szerint az 83-ast szombaton szakaszosan nyitják meg a közlekedők előtt, vasárnaptól már a teljes Győr-Pápa szakasz használható lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában