Pályázati sikerek

2023.10.02. 11:52

380 millió forintot nyert a kisváros - Három plusz hat fejlesztés az élhető Jánossomorjáért

Jelenleg kilenc fejlesztés van folyamatban Jánossomorján, ebből hat projektet nyitottak meg most a kisvárosban.

Mészely Réka

Horváth Endre, a Magyar Államkincstár vármegyei igazgatója, Lőrincz György polgármester és Pető Péter, a vármegyei közgyűlés alelnöke a megújulás előtt álló Millenniumi parkban. Fotó: Mészely Réka

  • Jánossomorja „Élhető települések” fejlesztés címmel projektnyitónak adott otthont a napokban a Millenniu­­mi park.
  • Projekt - 380 millió forintot nyert Jánossomorja, amelyből hat beruházást indíthatnak el.

– Az önkormányzat a most induló fejlesztéssel egy komplex, integrált programcsomagot valósít meg, amelynek elemei felerősítik egymás hatását – emelte ki köszöntőjében Lőrincz György jánossomorjai polgármester. – A projektegyüttes a település lakosainak javát szolgálja, jelentősen növeli népességmegtartó erejét, valamint a vonzerejét – mondta a vezető, aki szerint a beruházások az életminőséget is javítják.

Jánossomorja fejlesztéséhez és fejlődéséhez gratulált Pető Péter, a vármegyei közgyűlés alelnöke. Szavai szerint húsz évvel a várossá alakulás után megérdemelnek a helyiek egy főteret. – Egy település sikere a többi száznyolcvankettő sikere is. Kellenek az olyan dinamikusan fejlődő települések, mint amilyen Jánossomorja – fűzte hozzá az alelnök.

A mostani projektben hat fejlesztés valósul meg jövő év végéig. A településvezető szerint nagy kihívás, hogy határidőre elkészüljenek, főként úgy, hogy további beruházások is zajlanak. Mintegy 84 millió forintból korszerűsítik energetikailag a városházát, a kisváros legidősebb épületét. Belterületi utak újulnak meg 170 millió forintból, illetve szintén fontos fejlesztés a közvilágítás teljes megújulása: mintegy ezer lámpatestet cserélnek LED-esre.

Horváth Endre, a Magyar Államkincstár vármegyei igazgatója, Lőrincz György polgármester és Pető Péter, a vármegyei közgyűlés alelnöke a megújulás előtt álló Millenniumi parkban. Fotó: Mészely Réka

Az „Élhető települések” fejlesztés keretében 380,37 millió forintból ruháznak be. Beton gördeszkapályát alakítanak ki egy közel tízhektáros területen, amelyet sport-szabadidő és ifjúsági térré szeretnének fejleszteni. Az Iparos utca mellett 52 új parkoló és egy új kiszolgálóút épül meg, valamint a járdát is felújítják.

A Millenniumi park és közösségi tér kialakítása is már javában zajlik. A parkban és a közösségi téren új térkő burkolatok lesznek, padokat és hulladékgyűjtőket helyeznek ki, sok növényt, cserjét és fát telepítenek, automata öntözőrendszerrel. A városháza pincéjében két rendezvényterem, bortrezor, illetve mosdók létesülnek mintegy 247 négyzetméteren, valamint korlátlifttel a pince akadálymentesen megközelíthetővé válik. A péteri városrész is közösségi teret kap: egy korábban vásárolt, akadálymentesített épületben közösségi tér, iroda, ruhatár, valamint mosdók kiépítését tervezik. A Béke utcában rendezik a csapadékvíz-elvezetést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában