Helyi közélet

2023.09.07. 17:38

Olajszennyezés volt Fertőrákoson a virágosmajori csatornán

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) szeptember 6-án, szerdán reggel 6 órától III. fokú vízminőségi kárelhárítást végzett a Fertő tónál, a virágosmajori csatornán olajszennyezés miatt. - A kárelhárítás a szennyezés lokalizálásával kezdődött, melyet a szennyezőanyag perlites szórással történő visszagyűjtése követett, ez a csütörtöki nap folyamán be is fejeződött. A szennyezés nem érte el a Fertő tavat - tudatta közleményében az ÉDUVIZIG.

Bódvai Ildikó

Az olajszennyezést gyorsan sikerült lokalizálni. Fotó: Fertőrákosi Tűzoltóság, Fertő tavi horgászok és a kikötő személyzete

Információnk szerint a virágosmajori csatorna bejáratánál több éve lehorgonyzott sétahajókból került az olajszennyezés a csatornába. A szivárgást kedd délután észlelték a horgászok és a jachtkikötő alkalmazottai. - Délelőtt még minden rendben volt. A délutáni órákban jelezték a bejövő horgászok a problémát, én pedig azonnal értesítettem a katasztrófavédelmet, akik intézkedtek a további teendőkről - tudtuk meg Kolhauser János kikötőmestertől.

Fotók a szennyezésről

Az esetről a Fertőrákosi Tűzoltóság is beszámolt közösségi oldalán. Hozzájuk a Megyei Műveletirányítási Központ ügyeletéről érkezett 19 órakor a jelzés, mely szerint jelentős mennyiségű gázolaj szennyezi a kikötőmedencét, valamint a csatorna mintegy 250 méteres szakaszát. Egységük a helyszíni felderítést követően az időközben kiérkező soproni egységgel, valamint a rendőrkapitányság munkatársaival együtt megállapították, hogy a gázolaj a nyomok alapján vélhetően a használaton kívüli géphajóból került a tóba. A tűzoltásvezető a hajón található telefonszámon értesítette a tulajdonost. A vízügyi igazgatóság szakemberei a Katasztrófavédelmi Mobil Labor (KML) munkatársaival közösen gondoskodtak a szennyeződés szakszerű felszámolásáról. Ehhez a fertőrákosi egységre nem volt a helyszínen szükség, így röviddel este 20:00 óra után visszaindulhattak az állomáshelyükre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában