Zéró tolerancia a szélsőségesekkel szemben

2023.09.26. 16:07

Neonáci szervezkedés borzolja a kedélyeket Sopronban

A Der Standard májusban számolt be arról, hogy ausztriai neonáci csoportok októberben Sopronban találkozót szerveznek. Mint írták, az osztrák neonácik bővítik nemzetközi kapcsolataikat, és ennek keretében rendezik meg október 6. és 8. között a ​​Gerd Honsik – Európai Kongresszust, amire több szélsőséges jobboldali szervezet jelezte a részvételét. Az időpont közeledtével a közösségi médiában, soproni csoportokban is többen foglalkoztak a témával, amire Farkas Ciprián Sopron polgármestere közleményben reagált.

Kisalföld.hu

Fotóillusztráció: Kisalföld-archívum

A keddi közleményben a polgármester azt írta: "Városunk az osztrák sajtóból értesült arról, miszerint Sopronban szerveznék meg német és osztrák neonáci csoportosulásokat az "1. Gerd Honsik Európa Kongresszust". Sem az önkormányzathoz, sem a rendőrséghez nem érkezett engedélykérés vagy bejelentés az esemény megrendezésével kapcsolatban, amelynek pontos helyszíne sem ismert jelenleg a hatóságok előtt.

Sopron polgármestereként a lehető leghatározottabb módon elutasítok minden olyan politikai megmozdulást, legyen az szélsőbaloldali vagy szélsőjobboldali, amely félelmet kelt a soproniak körében. Ahogyan Magyarországon, úgy Sopronban is zéró tolerancia van az antiszemitizmus minden formájával szemben." - közölte Farkas Ciprián.

A kongresszus névadóját, Gerd Honsikot Ausztria egyik legismertebb holokauszt-tagadójaként tartják számon. A szélsőséges nézeteket valló író 2016-ban Sopronba költözött, a Lehár Ferenc utcában vett házat, majd 2018-ban, 77 éves korában itt hunyt el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában