A békéért imádkoztak

2023.09.23. 06:10

Kiengesztelődés, együttműködés, párbeszéd – Nemzetközi ökumenikus konferenciát tartottak Pannonhalmán

Több felekezet és földrész Krisztus hívői gyűltek a pannonhalmi várhegyre pénteken. Ferenc pápa levélben köszöntötte az ökumenikus szimpózium résztvevőit, melyen a történelmi egyházak mind képviseltették magukat a Pannonhalmi Főapátság falai között. A rendezvény a Keresd a békét és járj utána címet viselte és főelőadója I. Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárka volt, de a konferencián túl közös imádságban egymásért és a békéért könyörögtek a felekezetek a napi liturgikus alkalmakon.

Bella Violetta

Fotó: Hirling Bálint

Sebeket Gyógyítani a teremtett világ békéjéért

Hortobágyi T Cirill főapát, a házigazda szerzetesközösség nevében Alexandriai szent Cirill szavaival köszöntötte az ökumenikus konferenciára érkezőket: „Örömmel tölt el a szentek gyülekezete…”

Emlékeztetett, a béke hosszú és fáradtságos munka, életfolyamat, soha be nem fejezett erőfeszítés, hiszen törékeny emberi természetünknek kiszolgáltatva sérülékeny. Szemben az emberi kicsinyességgel és hiúsággal a Szentlélek minden jószándékú embert imádságra és cselekvésre hív a békéért. – Jel a világ számára a mai konferencia és az imádság a bazilikában: különböző felekezetek és földrészek Krisztus-hívő tagjai képesek szót érteni, a sebeket gyógyítani, a teremtett világ békéje érdekében. – fogalmazott a főapát – az ezeréves monostor szerzetesei igyekszünk felvenni a harcot a haragos lelkülettel a saját szívünkben Pál apostol felszólítása alapján, de fontos, hogy tanúságtételünkkel is bátorítsuk egymást!

Ferenc pápa levele

Michael Wallace Banach, Magyarország apostoli nunciusa olvasta fel Ferenc pápa szavait, melyeket a konferencia résztvevőinek címzett levelében. 

– Szent Benedek békéről alkotott felfogása egyáltalán nem utópia, hanem olyan út, amelyet Isten emberszeretete készített elő, s amelyen az egyes embernek és a közösségnek is lépésről lépésre végig kell haladnia.
Ferenc pápa felszólította üzenete hallgatóit arra, hogy maradjanak meg maguk is a béke útján. 
– Legyünk hírnökei és szolgái a békének ott, ahol élünk és dolgozunk! De mindenekelőtt: imádkozzunk a békéért! Az ukrajnai háború drámai módon szólít fel minket arra, hogy nyissuk meg szemünket és szívünket azok előtt a nemzetek előtt, amelyek szenvednek a háború miatt; emlékezetünkbe idézve a II. Vatikáni Zsinat szavait: „Minden olyan háborús cselekmény, amely egész városoknak, vagy széles területeknek és lakosságuknak különbségtétel nélkül való elpusztítását eredményezheti, bűncselekmény Isten és ember ellen egyaránt, amit következetesen és habozás nélkül el kell ítélni.” – idézte őszentsége. 

Szent Benedek közbenjárásában bízva kérte Őszentsége a Szentháromság egy Istent, hogy a világ megszabaduljon a háború ostorától, és áldását küldte a konferenciára.

A szeretet körbejár

Michael Wallace Banach nuncius kiemelte: Az ökumenizmus az ösvény a békéhez, mert az nem szerezhető meg emberi fegyverekkel. A cél pedig messze több, mint békés együttélés: összekomponálni a Krisztus hívők egykori egységét. – A föld kerek, hogy a barátság és a béke körbejárhassa. Szóval ragadják meg az alkalmat, és amikor visszatérnek a maguk helyére, legyenek nagylelkűek keresve a béketeremtés alkalmait! – zárta beszédét.

A kormány figyel az egyházakra

Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes úgy fogalmazott: Nagy a kísértés, hogy politikai beszédet mondjon, de azért képviseli a kormányt, hogy figyelemmel meghallgassa, amit az egyházak tanítanak. – Nem beszélnünk kell, hanem figyelni – mondta. Úgy fogalmazott, az emberi jogokat nem a parlament, vagy az ENSZ adja, csak felismeri ezeket, a forrásuk pedig az, hogy minden ember Isten képmására teremtetett. – Kiegyezni szerencsés esetben a politika is tud. De kiengesztelődni viszont csak a lélek tud. Ebben megkerülhetetlen szerepe van az egyházaknak, melyekre nagy tisztelettel figyelünk.

Egy gyökere van

Az evangélikus és református egyház vezetője is köszöntötte a résztvevőket, majd a pátriárka köszönte meg a szervezők vendéglátását és belekezdett előadásába. Úgy fogalmazott, sűrűn éri az ortodoxiát az a vád, hogy figyelmetlen a társadalom aktuális bajaira, etnocentrikus és nem fogadja el a modern szekularizációt. Ugyanakkor nem kér bocsánatot az egyház azért mert Jézust hirdeti és evangéliuma nem e világból való. Felsorolta a pátriárka azokat a történelmi törekvéseket, amikor a katolikus egyházfővel közösen cselekedtek, például, az ökumenikus patriachátus és Ferenc pápa elsőként hangsúlyozta az ökológiai krízis vallási gyökereit és a bűn termékeként jellemezte, közös javaslatot téve az álláspont megváltoztatására. – Az ökológiai válság és a társadalmi válság egy gyökérre vezet vissza. A természettel való béke összefonódik az embertársakkal való békével és mindkettő feltételezi az Istennel való békét. Az igazi béke Isten jelenléte közöttünk. Amikor ennek megélése eltűnik a világból, akkor a világot emberi szükségletek alá rendeljük – mondta magyarázva a válságok okát.

Hutu és tuszi

Antoine Kambanda bíboros, aki a ruandai népirtás során maga is elveszítette családtagjait elmesélte előadásában, hogy milyen mesterségesen csiholt a politika a hajdan mindössze foglalkozási kategóriákat jelentő hutu és tuszi besorolásból etnikai alapú megosztottságot és ellentéteket, és a vérengzés után az egyházak hogyan zártak össze a béke szolgálatára és a sebek begyógyítására.

A konferencián Balogh Zoltán református püspök bemutatta Béke, megbékélés és teremtésvédelem című kötetet, mely Bartholomaiosz pátriárka globális kezdeményezéseit foglalja össze.

A napközi imaóra után a nemzetközi vendégsereget ebéddel látta vendégül a főapátság, a délutáni szekció előadásokat pedig kerekasztalbeszélgetés zárta. Végül az imádságos közösség és a felekezetek egységéért való könyörgés záróakkordjaként I. Bartholomaiosz pátriárka hirdette az igét és Antione Kambanda szolgált a liturgiában az esti vesperáson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában