A tájékozódást segíti

2023.09.20. 07:53

Kell a szám a házra - Győr-Moson-Sopronban többnyire betartják a szabályokat

Vészhelyzetben a mentők, a tűzoltók, a rendőrség kiérkezését késleltethetik, bosszúságot okoznak postásoknak, csomagküldőknek a hiányzó, illetve téves házszámok. Ennek ellenére városon és falun is akadnak szép számmal, akik nem veszik komolyan, hogy ingatlanjaikon kint legyen a házszám. Pedig súlyos pénzbírság is kiszabható érte.

Dániel Viktória

A hatályos szabályozás szerint önkormányzatok képviselő-testületének feladata, a közterületek elnevezésének, illetve átnevezése mellett, a házszámokra vonatkozó szabályok kialakítása is. Győrszemerén például az önkormányzati rendelet úgy szól, hogy a házszámtáblát az ingatlan kerítésére, házfalára, a közterületről jól látható módon kell az ingatlan tulajdonosának elhelyeznie.

– A településünkön sok ingatlantulajdonos ennek ellenére nem tünteti fel a házszámot. Ez rendkívüli nehézségeket tud okozni nem csak a posta, vagy a futárszolgálatok részére, hanem a vészhelyzeti beavatkozások során is, például mentő, rendőr számára – mondta el dr. Szalay Péter a település jegyzője. – Több alkalommal kapunk telefonos, vagy írásbeli megkeresést, hogy nem tudják beazonosítani az ingatlant a címe alapján, ebben kérik a segítségünket. Sok esetben nekünk is gondot okoz a beazonosítás, de a helyismeretünk miatt általában sikerrel járunk.

A Képviselő-testületeknek a rendelet megalkotásakor arról is kell döntenie, hogy az ellenőrzés hatáskörét kire ruházza át, jellemzően vagy a jegyzőre, vagy a polgármesterre. Győrszemere a polgármesterre ruházta át a hatáskört.

A beköltözés után is változhat a házszám. Győrszemerén 2022-ben a József Attila utcát kellett átszámozni, mert új telek létesült az utca elején. A felvételen: dr. Szalay Péter jegyző.
Fotó: Csapó Balázs

A felszólítás után súlyos bírság jöhet

– A bírság felső határa természetes személyek esetén 200 ezer forint, jogi személyek és egyéb szervezetek esetén 2 millió forint. Sajnos az a tapasztalat, hogy más hatósági ügyekhez hasonlóan, a felszólításokkal az emberek nem nagyon foglalkoznak. Átveszik a leveleket, vagy elolvassák, vagy nem, és könnyelműen azt hiszik, hogy itt az eljárás véget ért. A következő levél, amiben a bírság összege vastagbetűvel ki van emelve, pedig mély felháborodásokat eredményez.

Azon ingatlantulajdonosok, akik nem tudják, vagy nem biztosak a házszámukban, az helyi jegyzőt kereshetik fel. Ha újonnan felépül egy lakóház, annak a címét is a jegyző tudja létrehozni. De ugyanúgy előfordul címképzési feladat telekalakítások során is, például ha felosztanak egy telket több telekre, vagy fordítva.

– Pontosan az ilyen esetek miatt alakulhat az ki, hogy például egy egész utcát át kell számozni. Ha az utca elején létesítenek egy új építési telket, aminek nem volt előzetesen házszáma, akkor sajnos az egész utcát át kell számozni, mert az újonnan létesített telek házszáma beékelődik a meglévők elé, ezáltal tolódni fog minden házszám. A településen 2022-ben a József Attila utcát kellett átszámoznunk, ezen okokból.

A telekmegosztások okozhatnak fejtörést

Sellei Tamás, Pereszteg polgármestere elmondta, hogy a településen nagyon komolyan veszik a házszámozást, nincs olyan ház a faluban, ahol ne lenne kitéve.

- Körülbelül egy évvel ezelőtt a helyi lapban is közzétettük, hogy a házszámok kihelyezése kötelező, felhívtuk rá a lakosság figyelmét. Úgy látom, hogy nincs ebből probléma, mindenki komolyan veszi a rendelkezést. Az viszont néha fejtörést okoz, hogy adjunk házszámot, mivel telekmegosztások révén egy telekből két-három telek lett és két három ház, ezért A és B házszámokat kellett adnunk, de ezt is sikerült megfelelően kiviteleznünk - tette hozzá.

Helyrajzi szám helyett házszám

Lövő polgármestere Hollósi Gábor szintén arról tájékoztatta lapunkat, hogy a településen a házszámok kitétele rendkívül fontos. Ismerik a rendeletet és már a telek kiosztásoknál megkapják a leendő lakók a házszámokat a helyrajzi számok helyett.  Vannak olyan utcák a faluban, ahol nem páros és páratlan oldal van, hanem folytonos a számozás, de mindenhol kint van az utcanév táblával együtt, ahogy a település legújabb, Horváth Ferencről elnevezett utcájában is. Abban az esetben azonban, ha valaki mégsem tudja a házszámát, nyugodtan forduljon az önkormányzathoz, segítenek benne.

Lövőn betartják a házszámokra vonatkozó rendeletet - mutatja Vissi Valter helyi lakos. 
Fotó: Máthé Daniella

Panaszra vizsgálják

Győrben szintén önkormányzati rendelet szabályozza a házszámozást. Ez alapján az ingatlan kerítésén a bejárat mellett, kerítés hiányában pedig annak közterületi határvonalán, az időjárásnak ellenálló, jól látható helyen és olvasható módon kell elhelyezni a házszámot.  Az elhelyezéséről,  folyamatos karbantartásáról és a szükség szerinti pótlásáról a tulajdonosoknak kell gondoskodniuk.

A táblák kihelyezését, illetve annak elmaradását panaszbejelentés alapján vizsgálja a Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztály Igazgatási Osztálya. Amennyiben az ellenőrzés során megállapítják, hogy az ingatlantulajdonos kötelezettségének nem tett eleget, és azt felszólítása ellenére 30 napon belül sem pótolja, közigazgatási bírságot szabnak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában