Vonzó az egyenruha

2023.09.21. 21:39

Katonazenekar adott látványos koncertet Győrben - fotók

A látványos program célja, hogy a 175 éves jubileumát ünneplő Magyar Honvédség megmutassa az értékeit és közelebb lépjen az emberekhez, különösképpen a középiskolás korosztályhoz, remélve, hogy minél többen vállalkoznak közülük a haza védelmére. A moderntől a világháborúson át egészen Napóleon koráig visszanyúlóan foghattak fegyvereket és láthattak katonai egyenruhákat az érdeklődők.

Bella Violetta

Fotók: Csapó Balázs

– Érdekes és hosszú életpályát kínál a honvédség, amely olyan tudással ruházza fel a pályára vállalkozókat, amit később a civil életben is kamatoztatni tudnak – fogalmazott lapunknak Horváth Tamás, az HM Katonai Örökség Főosztályának vezetője.

– Több és látványosabb toborzórendezvényünk van, hiszen egy olyan országnak, amelynek a szomszédjában elhúzódó háború van, fegyverkeznie kell, toboroznia kell a haza védelmében. Itt láthatnak a fiatalok fegyvereket, egyenruhákat, katonákat, bemutatókat és hallhatják a zenekart. A konferencián számos olyan témát dolgozunk fel, melyek megismertetik a vármegye hadtörténeti múltjának különböző fejezeteit: a programon jelen vannak Napóleon-kori, negyvennyolcas és a világháborúk korát megidéző hagyományőrzőink is.

A konferencián szakemberek és középiskolás diákok mutatták be a Magyar Honvédség értékeit a hadtörténet meghatározó helyi eseményeinek tükrében, mint Győr visszafoglalása vagy bombázása, és bemutatták a vármegye hőseit is. A konferenciasorozat és a Magyar Honvédség célja többek között, hogy növelje a kadétprogramban részt vevő iskolák számát.

Széles Sándor főispán köszöntőbeszédében elmondta: vármegyénkben minden természeti érték megtalálható itt, ami védendő. A neve alapján azt hihetnénk, három történelmi vármegyéből épült fel, de valójában öt vármegye területéről beszélünk, hiszen Pozsony vármegye valaha volt területei is itt vannak Kisbodakkal és környékével, valamint Veszprém megyéből is ide tartozik például a Bakony legmagasabb pontja. Ezer éve védik az itt élők ezt a területet.

– Akkor maradt meg a haza, ha a védelem komplex volt: a külső veszélyekkel szemben és a belső bomlasztással szemben is. Ezért örülök, ha ilyen rendezvényeken keresztül a honvédség elkötelezett szolgálata mindenki számára megismerhetővé válik. Jusson el minél többekhez, hogy a hazáért tenni kell! – biztatott a főispán. A konferencia végén a középiskolás előadókat díjazták is.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában