A haza megvéd

2023.09.30. 07:04

Honvéd Kadét szakmaképzés indul a Bercsényi Technikumban Győrben

Honvéd Kadét szakmaképzésre is jelentkezhetnek ősztől a 8. osztályosok a Bercsényi Technikumba. Az indításról szóló engedélyt - a középfenntartó Győri Szakképzési Centrum támogatásával - közvetlenül Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter úr adta ki a Bercsényi számára, a következő tanévtől kezdődően.

Gyurina Zsolt

Forrás: Kisalföld Archív

Fotó: Huszár Gábor

Honvédelmi jellegű képzés nem újkeletű, az 1980-as illetve 90-es években kiváló együttműködés volt a Bercsényi és az akkori Béri Balogh Ádám Honvéd Kollégium között. Az intézmény katona osztályai a Bercsényi tanügyigazgatási rendszerében tanultak, s az iskola pedagógusai készítették fel a diákokat az érettségire, s közösen a honvéd nevelőkkel a katonai pályára.

Az iskola a hazafias honvédelmi nevelést más formában is megalapozta, mert itt kezdődött el országosan először - 1990 - a rendészeti oktatás, majd 2019-ben az Országos Polgárőr Szövetség égisze alatt megalapították a Bercsényi Miklós Ifjú Polgárőr Centrumot, melynek egyik legfőbb célkitűzése a fiatalok erőteljesebb társadalmi szerepvállalásra való ösztönzése, a hazaszeretetre és a bűnmegelőzésben való részvételre történő nevelés.

A Honvéd Kadét szakmaképzés elindításának feltétele volt, a megelőző három évben honvédelmi ismeretek tantárgyi oktatás, támogató és katonai felügyeleti együttműködési megállapodás az MH 7. Területvédelmi Ezreddel, az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezrednél fegyverzettechnikai látogatások, s 2020-tól együttműködési megállapodás alapján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Partneriskola Programban való részvétel, melynek célja a haza szolgálatára történő hatékony pályára irányítás.

Az iskola tanulóinak évről évre bizonyítaniuk kellett Országos Haditorna versenyeken, a Honvéd Kadét Kupa – Katonai Küzdősport Bajnokságon, Honvéd Kadét Akadályversenyen, illetve Lövész Kupán. E mellett számtalan küzdősport foglalkozást, gyalogtúrát, túlélőtúrát, lövészetet tartottak, de hadisír gondozási tevékenységet is végeztek a diákok.

A szakmai képzés során olyan honvéd kadét szakemberek lesznek, aki a választott szakmairánynak megfelelően képes a Magyar Honvédség speciális szaktechnikai eszközeit üzemeltetni és kezelni. Elvégzi a rábízott kisalegység felkészítését, kiképzési foglalkozásait vezeti, parancsot ad és parancsot hajt végre. A tanulók honvédelmi ösztöndíjra jogosultsága mellett, az első két év honvédelmi ágazati alapoktatását követően - alakiság, rendgyakorlatok, szervezeti működés megismerése - a honvéd kadétok ágazati alapvizsgát tesznek, majd a képzés második részében (11-12-13. évfolyamon) a szakmairánynak megfelelő (aktuálisan) mechatronikus szakmai oktatáson vesznek részt. A 12. évfolyam végén a kadét duális honvédségi partneri szerződéssel, katonakét folytathatja, így az utolsó évben a Magyar Honvédség egyik szervezeténél (alakulatánál), vehet részt gyakorlaton, a technikumi elméleti képzés mellett. A honvéd kadétok a tanulmányaik alatt továbbá olyan izgalmas kiegészítő programokon

vehetnek részt, (mint például fegyverzettechnikai laktanyalátogatások, paintball, airsoft, lasertag játékok, légfegyveres, lézerfegyveres céllövészetek, kalandtúrák, küzdősportok, hagyományőrzés, hadisírgondozás, ejtőernyőzés akadálypályás foglalkozások) amelyekre csak a honvéd kadétok járhatnak, s egyben jogosultak lesznek honvéd kadét formaruha viselésére. A honvéd kadét szakma megszerzését követően, a továbbtanulni szándékozók a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karára jelentkezéskor többletpontra jogosultak, illetve az altisztképzés választásakor is előnyt élvezhetnek. Ajánlott minden fiatal számára, akit vonzanak a katonai technikai eszközök, a biztonság, szereti a mozgalmas feladatokat, a kihívásokat, szeret alkotni, csapatban dolgozni és embereket irányítani, mely képességekre a Bercsényi Technikumban induló Honvéd Kadét szakmaképzésében tehetnek szert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában