Elismerés

2023.09.10. 14:35

Díjazták a Bezenyéért tevékenykedőket az ünnepi szentmisén - fotók

A bezenyei búcsúkeretében ünnepi szentmisére gyűltek össze, mely eseményen kitüntették a faluért kiemelten tevékenykedők munkáját. Köszöntőjében Márkus Erika bezenyei polgármester és Pető Péter, a vármegyei közgyűlés alelnöke is a közösség szerepét hangsúlyozta, továbbá azon személyekét, akik példaként állnak a falu lakossága előtt.

Mészely Réka

Fotó: Kerekes István

A helyi képviselő-testület Bezenye lakossága tisztelete jeléül Martinschich Balázs részére közel egy évtizedes kutatómunkája eredményéül megszületett Bezenye, Bizonja, Pallersdorf című helytörténeti könyvének publikálásáért, a Bezenyei Polgárőr Egyesület létrehozásában vállalt szerepéért, valamint a helyi horvát tájház felújításáért tett erőfeszítéseiért és áldozatos közösségi munkája elismeréseként Bezenye Községért címet adományozott.

A díjazott, aki jelenleg a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum történészeként dolgozik, kiemelte: 

Nagyon megtisztelő ez a díj, mely mindazoknak szól, akik utamon segítettek!

Mint elhangzott, Martinschich Balázs fiatal kora ellenére olyan életutat és tevékenységeket tudhat maga mögött, mely egy egész élet munkájának is tekinthető lenne. Gyermekkora óta érdeklődött a település és családja múltja iránt. Szüleitől, nagyszüleitől és dédszüleitől hatalmas érdeklődéssel hallgatta a régi történeteket a faluról, annak lakosairól és mindennapi életükről. Talán ez is az oka annak, hogy feladatának érezte, sőt álma volt, hogy a hallottakat összefoglalja és egy könyvbe öntse, ezáltal mindenkinek elérhetővé tegye. 2021-ben megvalósult ez az álom, ugyanis több évtizedes kutatómunka, adatgyűjtés és vizsgálódás után beérett a munka gyümölcse. Elkészült a Bezenye, Bizonja, Pallersdorf című könyv, mely a települést és környezetét az őskortól kezdve napjainkig bemutatja. A könyv több aspektusban taglalja a települést, földrajzi, régészeti, kulturális és történelmi szempontból is bemutatja.

Az ősök tiszteletének és a régmúlt idők iránti érdeklődésnek volt köszönhető az is, hogy 2019-től kezdődően nagy erőfeszítéseket tett a bezenyei horvát tájház megmentéséért. A Wurz-ház a 70-es évek vége óta az önkormányzat tulajdonában állt és helyi tájházként működött. Balázs kapcsolatainak és ismerőseinek, illetve a múzeum illetékeseinek és más bezenyei lakosok segítségével felkarolta az ügyet és az önkormányzatot egy pályázat beadása irányába terelte, melynek köszönhetően az önkormányzat 19,5 millió forintot nyert a tájház felújítására. Az épületben egy 20. század első felében élt grádistyei horvát nemzetiségű család mindennapi életét bemutató kiállítást rendeztek be. Az épület felújítása és a kiállítás berendezése ismét életet lehelt az ódon falakba, lehetőséget adva arra, hogy gondos kezelés mellett a történelem egy szeletét még unokáink is láthassák.

A közösség iránt érzett elköteleződés és segíteni akarás ékes példája volt az is, amikor 2020-ban teljes mellszélességgel a helyi polgárőrség megalapítása mellé állt, sőt elvállalta a felkérést és az egyesület elnöke lett.

Grafleitner Józsefné, Vukovich Vilma részére posztumusz Bezenye Községért címet adományoztak, a helyi néprajzi kincsek és értékek megmentéséért végzett áldozatos gyűjtőmunkájának elismeréseként. Az elismerést a kitüntetett lánya, Grafleitner Józsefné vette át.

Vukovich Vilma édesapjához hasonlóan a pedagógus pályát választotta. Az iskola elvégzése után Oroszváron, Hegyeshalomban, majd Bezenyén dolgozott. Itt ismerkedett meg férjével a horvát származású Grafleitner Józseffel. Házasságukból két lány gyermek született, Judit és Mária. Ők is a pedagógus pályát választották, látva édesanyjuk munkáját, ami nekik is például szolgált. Ez az erős példa még unokájánál Zsuzsannánál is aktívan él, hiszen ő jelenleg is a bezenyei iskolában tanít, aktívan tevékenykedik a kulturális életben, hagyományőrzésben. Hat esztendeig tartó oktatói munka után Horvátkimlére helyezték, ahol nyolc évig dolgozott, ezt követően egészen nyugdíjba vonulásáig Bezenyén tanított.

2001-ben, 80 éves korában hunyt el. Horvát származása miatt is nagyon érdeklődött a horvátság múltja, hagyományai, életmódja iránt. Tanítványaival összegyűjtötte a régi élet használati eszközeit, régi dalokat, meséket, mondákat, fényképeket, kézzel írott imakönyveket. Közösen dolgozták fel a falu történetét, régmúlt idők hagyományait, meséit, dalait. Tevékenyen vett részt Bezenye kulturális életében. Bezenyén horvát színdarabot rendezett, népi balladát dolgozott fel a Három halász címmel.

Kulturális tevékenysége, munkája annyira sikeres volt, hogy hazai, valamint határainkon túli megbecsült horvát származású értelmiségiek vették fel vele a kapcsolatot. Rengeteg főiskolai, egyetemi hallgatónak nyújtott segítséget, tudását továbbadva gondolt a jövő nemzedékeire is. A mai napig mindenki nagy tisztelettel beszél róla, különösen volt tanítványai gondolnak rá nagy szeretettel. Komoly tárgyi gyűjteményét a közelmúltban felújított tájházban őrzik, és nagy becsben tartják.

Az ünnepen az önkormányzat köszönetet mondott Schmatovich Rolandnak a bezenyei horvát tájház felújításában végzett kiemelkedő és önzetlen munkájáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában