Ép testben ép lélek

2023.09.16. 09:53

A soproni kórház dolgozói installációval hívták fel a figyelmet az egészséges életmódra - fotók

Változatos prevenciós programokkal készül az idei szív világnapjára a Soproni Gyógyközpont. Az intézmény diákoknak szóló mozgás-kihívást hirdetett meg, kerékpáros aktivitásban vesz részt, szűrőprogramot szervez, illetve tájékoztató előadást tart a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséről.

Kisalföld.hu

A szív világnapjához kapcsolódó rendezvénysorozat nyitó sajtóeseményét szeptember 15-én tartották a Várisi úti Rehabilitációs Intézetben. A kórház kardiológiai ellátásban dolgozó munkatársai élő szív installációval fejezték ki szolidaritásukat a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkkel.

- A megmozdulással szerettük volna a kardiovaszkuláris betegségek gyakoriságára, veszélyeire és megelőzési lehetőségeire is ráirányítani a figyelmet. A szív alakzat megformálásában részt vettek a járóbeteg szakellátás, a koronária őrző, a kardiológiai osztály és a rehabilitációs területek munkatársai, ezzel is jelképezve a szívbetegségek valamennyi stációját és azok ellátási területeit – mondta el Farkas Andrea ápolási igazgató. - Együttesen kiállva szerettük volna hangsúlyozni, hogy ezek a betegségek megfelelő életmóddal megelőzhetők és egészségünk megőrizhető – tette hozzá.

 

- A leggyakoribb szív- és érrendszeri betegségek közé tartoznak az érelmeszesedés talaján létrejövő koszorú- és perifériás érbetegségek, a pitvarfibrilláció és a stroke. Kialakulásukat elősegíthetik az egészségtelen életmód, a túlsúly, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a dohányzás, és a túlzott alkoholfogyasztás is – tájékoztatott dr. Horváth Szandra, a Kardiológiai Rehabilitációs Osztály II. főorvosa. - A szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséért, az egészségünk megőrzéséért egyénileg is sokat tehetünk a szűrővizsgálatokon való részvétellel, az egészségesebb életmód kialakításával, a rendszeres testmozgással, a mediterrán étkezés követésével és a káros szenvedélyek elhagyásával – fűzte hozzá a kardiológus főorvos.

A Soproni Gyógyközpontban egy héten keresztül tartanak a szív világnapi rendezvénysorozat programjai. A fókuszterület idén a mozgás, ami az egészségmegőrzés egyik legfontosabb eleme. A kórház soproni általános és középiskolák részére mozgás-kihívást hirdetett meg. Az oktatási intézményeket arra ösztönözték, hogy 30 perces, tetszőleges mozgásprogramot valósítsanak meg, majd a résztvevőkről szív alakzatú képet készítsenek és tegyék közzé a gyógyközpont erre a célra létrehozott internetes felületén.

A kórház csatlakozott a soproni önkormányzat által szervezett „Tekerj Sopron!” elnevezésű kerékpáros felvonuláshoz is, ahol saját biciklis csapattal népszerűsíti az aktív testmozgást.

Az idősebb korosztályra is gondolva, dr. Szalay Katalin osztályvezető főorvos „Ami jó az agynak, jó a szívnek is!” címmel tart előadást az Alzheimer Café közösségének szeptember 19-én, kedden 15 órai kezdettel a Vármegyeháza dísztermében. A klubtagokat szűrőprogrammal és tanácsadással várják majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában