Népszavazás

2023.09.09. 07:53

A II. ágfalvi csata hőseire emlékeztek - fotók

A második nyugat-magyarországi felkelés fontos ütközete 1921. szeptember 8-án Ágfalván zajlott, amely során a Rongyos Gárda győzelmének köszönhetően az antant hatalmak hozzájárultak az 1921-es soproni népszavazás kiírásához. A történelmi jelentőségű csata hőseire emlékeztek meg.

Papp Fanni

Fotó: Máthé Daniella

A II. ágfalvi csata hőseinek tiszteletére tartott pénteki megemlékezés csendes főhajtással kezdődött a Szent Mihály temetőben. A soproni városvezetés és a Soproni Egyetem koszorúzással emlékezett meg Machatsek Gyula erdőmérnök-hallgatóról és Szechányi Elemér bányamérnök-hallgatóról, akiknek bátorsága beírta magát a történelemkönyvekbe.

Ezt követően a II. ágfalvi csata 100. évfordulója alkalmából, 2021-ben állított emléksziklánál, a Ház-hegyen tartottak megemlékezést és koszorúzást. Az emlékszikla dr. ifj. Sarkady Sándor tudományos kutató és Kovács Ferenc a terület tulajdonosa kezdeményezésére a Soproni Egyetem, a TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. és Sopron önkormányzata közreműködésével jött létre, ugyanis a helyszín az ütközet egyik legfontosabb pontjaként, stratégiai irányítóhelyeként szolgált.

Kovács Ferenc a tulajdonos szívügyének tekinti, hogy az utókornak kötelessége, hogy emlékezzen az ágfalvi ütközet hőseire. Az emléksziklánál fejet hajtott Barcza Attila országgyűlési képviselő és Tóth Éva önkormányzati képviselő, kulturális tanácsnok, valamint Ágfalva, a Soproni Egyetem és a Tanulmányi Erdőgazdaság, illetve a soproni képviselőik is lerótták tiszteletüket. Barcza Attila országgyűlési képviselő beszédében tért ki arra, hogy a második ágfalvi csata győzelme járult hozzá a soproni népszavazás létrejöttéhez, melynek eredményeként Sopron és környéke magyar maradhatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában