Az elkövető nem állt le

2023.08.16. 15:49

Megmérgezték a százéves platánt, Rábapordány egyik jelképét

A falu egyik jelképét, egy száz éves platánfát akarták szándékosan elpusztítani Rábapordányban. A törzsén furatokat találtak a szakértők, amikbe mérget, vegyszert öntött az elkövető. Az önkormányzat feljelentést tesz a rendőrségen.

Cs. Kovács Attila

A platán műemlékvédelmi környezetben van, a templommal, a hősök emlékművével, a többi növénnyel egy erős egységet alkotnak. Közterületen áll, senkit nem zavarhat - vélekedik Visy László polgármester.

Fotó: Cs. Kovács Attila

A rábapordányi templom körüli téren a falu krónikája szerint 1922-ben Bella György tanító úr kezdeményezésére és tevékeny részvételével ültették a platánokat. A száz éves fa a falu közepén áll, hogy kinek lehet útjában, a helyiek nem tudják. Visy László polgármester feljelentést tesz az ügyben. 

A rábapordányiak a múlt egyfajta jelképeként tekintenek fel rájuk. Az egyiknek azonban az elmúlt hónapokban száradni kezdtek az ágai. A polgármester szakértőket hívott.

A száradás miatt hívtak szakértőket

- Júliusban vettük észre, hogy a templom előtti fa egyik oldalán száradnak el az ágak. Természetesen azonnal arra gondoltunk, hogy meg kell menteni, ezért szakértőket hívtam, adjanak tanácsot, mit tegyünk. Kedden jöttek, vizsgálták, körüljárták és egyikük vette észre az apró lyukakat a törzsön, a gyökerek felett. Szabályos lyukak, tizenkettőt számoltunk össze. Látszik, hogy úgy fúrtak bele, nyilván akkus fúróval-mondta a Kisalföldnek Visy László polgármester. 

A szabályos furatokból tizenkettőt számoltak meg, mutatja a mérgezés helyét Visy László.
Fotó: Cs. Kovács Attila

- Megdöbbentünk, mert erre nem gondoltunk. Hogy valaki szándékosan kárt okozzon a közösségnek, ráadásul tulajdonképpen községünk egyik jelképét tegye tönkre, ez példa nélküli és érthetetlen. A platán műemlékvédelmi környezetben van, a templommal, a hősök emlékművével, a többi növénnyel egy erős egységet alkotnak. Közterületen áll, senkit nem zavarhat. Nagy bűnt követett el, akárki is tette.

Visszatért a tettes

A szakértők szerint a furatokba növényvédő szert injekciózott a tettes. A lyukakat a száradás mértékéből kiindulva tavaly fúrhatták. A polgármester megemlítette: az elkövető még most sem állt le. Szerda reggelre ugyanis friss nyomokat hagyott, azaz folytatja a mérgezést. "A lyukaknál látszik, hogy az éjszaka újabb adag vegyszert nyomott be. Sajnos, térfigyelő kameránk nincs a téren, de a rendőrségen megtesszük a feljelentést" - jegyezte meg Visy László.

Talán túléli

A szakértők műszeres vizsgálata megállapította azt is, hogy a fa korához képest jó állapotban van, korhadás elenyésző mértékben tapasztalható. A lombkorona metszését, az elszáradt ágak eltávolítását javasolták. Véleményük szerint a platán jó eséllyel túléli a mérgezést, mert talán sikerült időben felfedezni a bajt. Tavasszal derül majd ki, sikerül-e regenerálódnia. 

"A szakemberek szerint az elmúlt hónapok csapadékos időjárása is hátráltatta a méreg felszívódását, illetve gyengítette a szer hatását. Bízunk benne, hogy sikerül megmenteni, hiszen száz éve hozzátartozik a falunkhoz" - tette hozzá a polgármester. 

A rábapordányiakat természetesen felháborították a történtek. Ők sem értik, hogy ki képes a közös érték tönkretételére.

A rábapordányi eset nem egyedülálló. 2018-ban az egyedi temetőben egy százhúsz éves hársfát mérgeztek meg, amit ki is kellett vágni. 2020-ban a csornai Szent Antal temetőben száradt egy el fenyőfa, szintén lyukakat találtak a törzsén. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában