Két és fél év alatt megtérül

2023.08.13. 10:22

Még több napelemmel bővül a soproni Lővér Uszoda

Jelentős energetikai fejlesztést terveznek a két évvel ezelőtt átadott Lőver Uszodában, ahol bővítik a napelemparkot és hőszivattyús rendszert telepítenek. A beruházással 15–20 százalékot spórolhatnak.

Papp Fanni

Bővítik az uszoda napelemparkját, amit Fekete Richárd mutatott meg. Fotók: Máthé Daniella

Fekete Richárd, a fürdő üzemmérnökség-vezetője arról számolt be, a 2021-ben átadott Lőver Uszoda jelentősen nagyobb lett a régi, Csik Ferenc Uszodához képest, ezzel együtt az úszók száma is 65–70 százalékkal megnőtt. – Szeptembertől május végéig tart a téli időszak, amikor napi mintegy ezer vendég lép be a kapun. Tehát havonta közel 30 ezer fő fordul meg a létesítményben, ami köszönhető a nagyobb felületeknek és a kényelmesebb parkolásnak. Ráadásul a jegy­árainkat országos szinten, újonnan épült uszodákhoz képest fél áron tartjuk. A törzsközönségünk főként sportolók, de érkeznek hobbiúszók és turisták is – részletezte Fekete Richárd. 

A Lőver Uszoda az elmúlt két év alatt számos vízisport-rendezvénynek adott otthont: a FINA vízilabda-világbajnokságnak, a magyar férfi és női vízilabda-kupadöntőnek, valamint a Magyar Úszó Szövetség Sopronban rendezte meg a Modern Városok Kupát. Emellett évente megrendezik a hagyományos Csik Ferenc-­emlékversenyt, és a Lőver Kupát is. 

Sok más várossal ellentétben még az energiaválság idején is nyitva állt az uszoda, az adottságait kihasználva. Az önkormányzat célja, hogy a jövőben is így maradjon. A kormány pedig forrást szán a fejlesztésére, amivel költséghatékonyabb lehet az energiafogyasztása. – A Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkársága országos szinten kezeli az energiahatékonyságot célzó fejlesztéseket, akiktől a támogatást várjuk. A keretösszegben az áfarészt pedig az önkormányzat vállalta – mondta Fekete Richárd. – Két része van a beruházásnak, amik a tervek szerint év végéig elkészülnek. Egyrészt a nap­elempark bővítését tervezzük, ami a mostani 50 kilowattórás napelemhez képest négyszer akkora teljesítményű. Ennek a várható összege nettó 80–85 millió forint. Mellé hőszivattyús rendszert kívánunk telepíteni, amivel az uszoda villamos fogyasztása feletti termelést tudjuk hasznosítani. Ez a kazánpark hőtermelési igényeit is csökkentené – részletezte. A fürdő-üzemmérnökség vezetője hozzátette, 15–20 százalékot tudnának megspórolni a fejlesztéssel, ami 2–2,5 év alatt megtérül. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában