Összetartozás és kenyér

2023.08.18. 20:00

Búza a Magyarok Kenyeréhez - 28 tonna gyűlt össze Győr-Moson-Sopronban

A „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” program Győr-Moson-Sopron vármegyei búzagyűjtő napját pénteken tartották meg Csornán, a Csukás Zoltán Mezőgazdasági Technikum tangazdaságában. A termelők összesen közel 28 tonna gabonát ajánlottak fel.

Cs. Kovács Attila

Fotó: Csapó Balázs

„Amennyit módunkban áll, annyi búzát mi is minden évben felajánlunk a rászorulóknak. A Jóisten megáld bennünket a terméssel, kötelességünk, hogy azoknak is adjunk, akiknek különben nem kerülne az asztalára kenyér” – ezzel a gondolattal szállított be idei búzájából néhány zsákkal a gyűjtőpontra Lang József kónyi gazdálkodó. 

Ahogy az az ünnepségen többször is elhangzott, „életet adnak” a szegény sorsúaknak. „Búzát adunk, amivel jelezzük mindenkinek, hogy összetartozunk. Mi, magyarok akkor is egyek vagyunk, ha országhatárok választanak el bennünket egymástól. Minden zsák, minden egyes búzaszem számít, és komoly segítség lehet azoknak, akiknek nincsen” – fogalmazott Lang József a rendezvényen és hozzátette: „Megtiszteltetésnek érezzük, hogy részt vehetünk a programban." 

Mi már a kezdetekben is adakoztunk és úgy emlékszem, vármegyénkben gyűlt össze a legkevesebb adomány. Kónyból például csak ketten jöttünk. Ma már ez nem így van, hiszen a huszonnyolc tonna búza jelentős mennyiség.

- fogalmazott Lang József.

Az eseményen jelképesen összeöntötték a vármegyében összeadott búzát, amelyet majd a csornai malomban őrölnek meg és a lisztet szociális intézmények között osztják szét. Megható pillanat volt, amikor a soproni egyetem Lewinszky Anna Gyakorló Óvodájába járó gyerekek öntötték bele a zsákba az általuk az intézmény udvarán termesztett, ollókkal aratott, kézzel kiszemezett magokat. 

A búzát Fazakas Zoltán Márton premontrei apát, Erlitz Anita református lelkipásztor és Tubán József evangélikus lelkész áldották meg. Az ünnepségen fellépett a bogyoszlói Férfi Dalkör és a szanyi Bokréta Néptáncegyüttes. 

A Magyarok Kenyere 15 millió Búzaszem Program tizenhárom évvel ezelőtt gyűjtött először búzát. Azóta komoly mozgalommá fejlődött, amit a Magosz és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara koordinál.
A vármegyei ünnepélyes gyűjtőnapon, Csornán, összegyűltek az adományozó gazdák, az agrárvezetők, illetve a kezdeményezés szervezői. A város nevében dr. Bónáné dr. Németh Katalin polgármester köszöntötte az ünnepség résztvevőit.

„A kezdeményezés a szeretet erejéből táplálkozik és mint azt a magyar ember számtalanszor megmutatta, a bajban a legerősebb összefogás, a szeretet és a figyelmesség. Így a program virágzik és sikeresebb, mint valaha” – hangsúlyozta és köszönetet mondott mindazoknak, akik a kezdeményezés sikeréért dolgoznak.

Németh Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke ünnepi beszédében úgy vélte, hogy a Magyarok Kenyere Program már túlmutat önmagán, jelképpé vált.
„Ebben a programban a jövő van, ugyanis egy nemzet megmaradásához szükséges jegyeket hordoz és kiáltja azokat világgá: felelősséggel tartozunk egymásért, népünkért, a hazáért. Mi, magyarok, ezzel a programmal évről évre példát mutatunk a világnak önzetlenségből, adakozásból, összefogásból” – mondta Németh Gergely.

A vármegyei Kormányhivatal nevében dr. Hercsel György főosztályvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az emberiség történetében az egyik legfontosabb dolog az volt, amikor a vadászó, gyűjtögető, elszigetelt csoportokban élő ember megtanulta a növénynemesítést és az állatok háziasítását. Az élelemszerzés bizonytalanságát felváltotta a biztos élelmiszer.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke azt az érzését tárta a gazdák elé, hogy búzaadományaikkal nem csak azoknak segítenek, akik kenyérre éheznek, hanem azoknak is, akik a nemzeti összetartozás megélésére vágynak.
„Már ott tartunk, hogy az egész Kárpát-medence összefog,  a népek segítik egymást. A program már több, mint búzagyűjtés, hiszen adunk ezen kívül tudást, képességet, kapcsolatokat, sőt, indítunk egy ösztöndíj programot rászoruló fiataloknak” – emelte ki.

A rendezvényen részt vett az agrárminiszter is. Nagy István beszámolt az idei betakarítás eredményeiről és a nemzetközi gabonapiac helyzetéről, majd leszögezte: a búza az élet.
„A nemzetközi közösség minden szereplőjének meg kell értenie, hogy a gabona nem lehet a háború eszköze. Hiánya ugyanis éhínséget okoz, ami újabb háborúhoz vezet. Ebben a helyzetben ígérhetem, hogy az agrárminisztérium minden lehetséges eszközzel fellép az ukrán gabona korábbi piacokra való irányítása és ezzel a hazai értékesítési lehetőségek erősítése mellett” – erősítette meg a miniszter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában