Lajta Néptáncegyüttes

2023.08.27. 14:14

Bertóké Napok Halásziban - A szigetközi kincset őrzik - fotók

A hétvége a néptáncról szólt Halásziban: a Lajta Néptáncegyüttes péntektől vasárnapig szervezte meg a Bertóké Napokat.

Mészely Réka

Fotók: Kerekes István

A Lajta Néptáncegyüttes Palenik József és Balogh Tímea vezetésével tizenötödik alkalommal szervezte meg a Bertóké Napokat Halásziban.

– 1984-ben, a mosonmagyaróvári művelődési ház átadásakor költöztem haza, azóta kutatom a szigetközi folklórkincset. Jó tananyag gyűlt össze, amelyet azonban csak a szakma ismert. Innen jött a Bertóké Napo ötlete, hogy minél szélesebb körben mutassuk be a térség népzenéjét, néptáncait, köztük a Bertóké verbunkot, mely az egyik legkorábbi verbunkunk – tudtuk meg Palenik József táncpedagógustól.

A Bertóké Napokat pénteken nyitották meg, táncházzal egybekötve. Szombaton szervezték meg a Neuberger Ferenc verbunkversenyt, melyen idén heten indultak. Palenik József tájékoztatása szerint ezúttal körmendi, nagymegyeri táncosokkal mérték össze tudásukat a lajtások. A helyi Karácsony Kevin és a körmendi Balogh Ádám nyerte a megmérettetést. Különleges hagyomány, hogy akinek harmadszorra sikerül a versenyen győznie, egy táncos csizma lesz a jutalma. Eddig ez már négy táncosnak sikerült, Ádám az ötödik.

A halászi öreg iskola udvarán egyébként bemutatkoztak a Lajta Néptáncegyüttes mellett a nagymegyeri és lendvai vendég együttesek is.

Vasárnap a mise után a templom mellett táncoltak a Bertóké Napok résztvevői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában