Berlin

2023.08.09. 11:38

Az Eötvös-ingát is bemutatták

Július 27-én volt Eötvös Loránd születésének 175. évfordulója. Ebből az alkalomból a soproni Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet fiataljai a Nemzetközi Geodéziai és Geofizikai Unió (IUGG) Berlinben megrendezett világkonferenciáján kiállítással emlékeztek meg a világhírű magyar kutató munkásságáról.

Bódvai Ildikó

Kiemelkedő munkásság a középpontban. A kiállítás megnyitása előtt pár perccel Bozsó István (balra) és Rubóczki Tibor (jobbra).

– Báró Eötvös Loránd a természettudomány világszerte elismert, alkotásaival máig ható kutatója és oktatója volt. Jelentős a tudományszervezői, államférfiúi és ifjúságnevelői munkássága. Idén ünnepeljük születésének 175. évfordulóját. Ennek alkalmából a szellemi örökségét ápoló szervezetek, intézmények, egyesületek számos rendezvényt tartanak júliusra és szeptemberre időzítve. Ezek egyike volt a berlini kiállítás, itthon pedig a július 27-i, budapesti születésnapi emlékhelytúra, aminek a végén emléktáblát avattunk abban a templomban, ahol Eötvöst megkeresztelték. Két napra rá Dobogókőn volt egy előadás, ezt követően elhelyeztük a természettudós jégcsákányát a róla elnevezett menedékházban – számolt be a rendezvény hátteréről Szarka László akadémikus, az Eötvös 175 rendezvénysorozat koordinációs testületének vezetője. 

Hozzátette, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat támogatásával megvalósult Eötvös 175 című berlini kiállítást nagy érdeklődéssel fogadták. A fiatal soproni kutatók standja a NASA után a leglátogatottabb volt. Kiemelt figyelmet kapott az 1902-ben készített eredeti Eötvös-inga, amelyet a kiállítás idejére Sopronból Berlinbe szállítottak. 

Az IUGG a kvantitatív földtudományok területén kutatást végző szakembereket tömörítő nemzetközi szervezet, célja elősegíteni bolygónk és kozmikus környezetének alaposabb megismerését. A nagy nemzetközi konferenciákon gyakoriak a tudományos kiállítások, ahol leginkább a kutatók számára érdekes vagy hasznos új eszközöket, technikai újításokat vagy a publikálási lehetőségeket mutatják be. Számos látogató pozitívumként értékelte, hogy az Eötvös 175 stand nem egy terméket vagy szolgáltatást reklámozott, hanem egy kiemelkedő tudós életét és munkásságát állította a középpontba. Sokan örültek annak is, hogy végre megtekinthetik a híres Eötvös-ingát, amelynek működési elvét ugyan tanítják az egyetemeken, de ezelőtt még sosem volt lehetőségük élőben látni. 

Az Eötvös 175 kiállítás jelenleg a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet soproni aulájában (Csatkai E. u. 6–8.) látható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában