Jobban figyeljünk az átjáróknál!

2023.08.02. 09:31

Amikor vonat és autó találkozik - Győr-Moson-Sopronban is előfordul, hogy az autósok áthajtanak a sorompón

Idén egy ütközés történt a MÁV vasúti átjáróiban Győr-Moson-­Sopronban, országosan 31 baleset következett be, amelyek során egy ember meghalt. A tavalyi év azonos időszakában vármegyénkben 3, hazánkban 54 baleset történt, ebből 9 halálos, 19 áldozattal. A GYSEV Zrt. hálózatán másfél éve nem volt átjáróban szerencsétlenség.

Vámos Annamária

A vasúti átjáróknál csak akkor szabad áthaladni, ha meggyőződtünk róla, hogy nem jön vonat és biztonságos az áthaladás. Fotó: Rákóczy Ádám

A baleseteket minden esetben a sofőrök figyelmetlensége vagy a KRESZ-szabályok megszegése okozza. A figyelési kötelezettségnek sajnos sokan nem tesznek eleget. Előfordul, hogy figyelmen kívül hagyva a fénysorompó tilos jelzését a gépjárművezetők nekihajtanak a csapórúdnak, vagy piros jelzés ellenére megpróbálnak áthaladni a záródó félsorompón, ami letörik. 

Egy 25 éves nő például tavaly egy Csorna melletti település vasúti átjárójánál nem vette észre, hogy a fényjelző lámpa pirosat mutat, mert a szemébe sütött a nap. Autójával lassítás nélkül hajtott át a síneken, letörte a lezárt sorompót, de szerencsére még közvetlenül a vonat átjáróhoz érkezése előtt átért.

A MÁV közlése szerint a balesetek számát szeretnék csökkenteni a szeptemberben érvénybe lépő törvénymódosítással, amely 30 százalékkal megemeli a kiszabható bírságokat. A vasúti átjárón való áthaladásra vonatkozó szabályok megszegését akár 390 ezerrel is büntethetik. 

Egy meggondolatlanul vezető autós áthajtott a lezárt félsorompón a piros jelzés ellenére Csorna mellett.

– Tapasztalataink szerint a fénysorompót gyakran elnézik, a lecsukott félsorompón keresztülhajtanak, de olyan esetről is be tudok számolni sajnos, hogy a gyalogos átment a labirintkorláton, ami arra késztette volna, hogy mindkét irányba körülnézzen, de ezt nem tette meg, sőt, éppen nekisétált a vasúti átjáróban közlekedő vonatnak – mondta el lapunknak Rázó László, a GYSEV Zrt. szóvivője. – A mozdonyvezetőnek a szerelvényt sokkal nehezebb megállítania, mint mondjuk egy azonos sebességgel közlekedő személygépjárművet lefékezni. 

– Tehervonat esetében 100 kilométer per órás sebességnél 600–700 méteres fékútról is beszélhetünk. A korszerű motor- vagy személyvonatoknál rövidebb lehet, de 120 kilométeres sebességnél így is kb. 300–400 métert tesznek meg – mondta el Turi István, a GYSEV Zrt. kiemelt üzembiztonsági szakértője. 

A MÁV Zrt. tavaly vasútbiztonsági kampányt indított, a GYSEV Zrt. pedig szinte valamennyi fénysorompóját átalakította, a hagyományos izzókat nappal is jobb láthatóságot biztosító LED-es diódákra cserélte. A nagyobb átjárókban a lehetőségeikhez képest a fénysorompókat félsorompóval egészítik ki. 

Turi István kiemelte, hogy a vasúti átjáróknál a GYSEV Zrt. területén zöld tájékoztató táblákat helyeztek el. Ezekről beazonosítható a sorompó, valamint a forgalomirányító és a forgalmi szolgálattevő telefonos elérhetősége szerepel rajta. Ha forgalmi akadály, járműelakadás, baleset esetén felhívják ezt a számot, követlenül az irányító jelentkezik be, és szükség esetén a vasúti forgalmat azonnal le tudja állítani. 

A közlekedési kultúra napján és a nemzetközi útátjáró biztonsági napon szórólapokkal, tájékoztatókkal látják el a közlekedőket. 

Pirosban hajtottak a vasúti átjáróba

2021. április 16. – Jánossomorján az M1-es sztráda felől a Szent Imre út felé 
2021. július 6. – Mosonszolnok felől Levél irányába egy szám nélküli úton 
2021. július 30. – A 83-as főút felől Győrújbarát irányába, AS 55-ös átjáró 
2021. szeptember 3. – Mosonszentmiklóson a Radnóti utcában 
2022. október 29. – Győrben a Győri út felől a Malom úton 
2023. március 11. – A 83-as főúton Győrújbarát irányába a Baráti úton 
2023. március 15. – Komárom területén 
2023. április 28. – Nagyszentjános belterületén 
2023. július 17. – A 82-es főúton Kisbér felé 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában