Nagybetűs erdőkárosító

2023.08.17. 14:33

A tuskógomba genetikáját kutatják Sopronban

A tuskógomba világszerte az egyik legnagyobb károkat okozó erdőkárosító. Az elmúlt évtizedekben több gyors és látványos erdőpusztulást okozott közép-európai erdőkben is, Magyarországon például a Keszthelyi-hegység erdőiben tarolt.

Kisalföld.hu

Magyarországon is tarol. Gyors és látványos erdőpusztulást okozott a tuskógomba. Fotó: Soproni Egyetem

A tuskógomba elleni védekezést alapozza meg az a nemzetközi kutatás, amely a Soproni Egyetem, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont, a Joint Genome Institute (USA) és az ausztráliai Western Sydney University együttműködéséből született. Tekintettel arra, hogy erdőről és erdőkárosító faj elleni küzdelemről van szó, amelyben a vegyszeres kezelés nemcsak a károsítót, hanem magát az erdőt és a benne található teljes ökológiai értéket pusztítja, csak biológiai védekezés jöhet szóba.

– A Keszthelyi-hegység erdőit kezelő Bakonyerdő Zrt.-vel a tuskógomba-pusztítások után, 2016-ban kezdtük meg ez irányú kutatásainkat. Ennek köszönhetően csatlakoztunk a tuskógomba nemzetközi kutatási programjához. A mi kutatási területünk a tuskógombák genetikai hátterének feltérképezése. Ennek kiemelt jelentősége, hogy el tudjuk különíteni az erdővel egyensúlyban együtt élni képes tuskógombákat az agresszív, támadó, pusztítást okozó változatoktól – foglalta össze a szakmai munka lényegét dr. Sipos György, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának kutatóprofesszora, a nemzetközi kutatás soproni szakmai vezetője.

Magyarországon is tarol. Gyors és látványos erdőpusztulást okozott a tuskógomba. Fotó: Soproni Egyetem

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában