Történelem

2023.08.20. 07:05

A Páneurópai Piknikre emlékeztek Sopronban - fotók

A Páneurópai Piknikkel 1989. augusztus 19-én történelmet írtak. A vasfüggöny tövében rendezett békés demonstráción váratlanul megjelent keletnémetek áttörték a határkaput és egy szabadabb élet reményében nyugatra menekültek. A két Németország újraegyesítéséhez vezető eseményt Sopron minden évben megünnepli.

Bódvai Ildikó

A Páneurópai Piknik emlékparkban a 34 évvel ezelőtti eseményekre emlékeztek. Fotó: Griechisch Tamás

Fotó: Tamas Griechisch

Az ünnepi megemlékezést a hagyományokhoz híven a Páneurópai Piknik emlékparkban tartották magyar, német és osztrák résztvevőkkel szombaton késő délután.

- 1989. augusztus 19-e történelmi napja Sopronnak, Magyarországnak és Európának. Létrejötte azoknak a bátor magyar polgároknak köszönhető, akiknek a szabadságba vetett hite megingathatatlan volt. Ezzel a hittel képesek voltak sok száz embert megszólítani és idehívni egy olyan piknikre, aminek a célja a kommunista diktatúra gyűlölt jelképének, a vasfüggönynek a lebontása volt - hangsúlyozta ünnepi köszöntőjében Barcza Attila, Sopron és környéke országgyűlési képviselője. Hozzátette, a Páneurópai Piknik eseményei és a határáttörés nagyban hozzájárult a két Németország és Európa újraegyesítéséhez.

Bajban ismerszik meg a jó barát!

 - ezekkel a magyar szavakkal kezdte beszédét Julia Gross, Németország magyarországi nagykövete, utalva arra, hogy 1989-ben egy nehéz politikai helyzetben Magyarország barátságos gesztust tett országa felé, átengedte határán a keletnémet menekülteket. Mint oly sokszor, és oly sokan, ő is köszönetét fejezte ki Magyarországnak a nemes tettért, külön kiemelve a Páneurópai Pikniken szolgálatot teljesítő határőrök, köztük Bella Árpád emberségét, higgadtságát, felelős döntését. Nekik köszönhető, hogy nem történt sérülés, tragédia, hétszáz keletnémet állampolgárnak sikerült épségben átjutni az áhított szabad világba.  

Farkas Ciprián, Sopron polgármestere köszöntőjében kiemelte: vannak olyan események, amelyek csak az idő előrehaladtával válnak igazán értékessé, és vannak, melyek történelmi súlya már abban a pillanatban világosan látszik. A Páneurópai Piknik ez utóbbihoz tartozik. A történelmi képsorok pillanatok alatt bejárták a nemzetközi sajtót, a sopronpusztai események pedig visszafordíthatatlanná tették a szovjet birodalom bukását és Európa újraegyesítését. A polgármester Helmut Kohl kancellárt idézve hozzátette, ez volt az a nap, amikor Magyarország kiütötte az első téglát a berlini falból.

Patricia Lips, Németország parlamentjének CDU/CSU frakcióvezető-helyettese a hagyomány fontosságára emlékeztetett, amely stabilitást ad, ugyanakkor figyelmeztet is a lényeges dolgokra. A Páneurópai Piknik a szabadság, és a német-magyar kapcsolatok  szimbóluma. A nagykövethez hasonlóan ő is kiemelte a szervezők bátorságát és a szolgálatot teljesítő határőrök szolidaritását. - Most a fiatalokon a sor - mondta - hogy megteremtsék a szolidaritáson alapuló, erős, békés és biztonságos Európát.  Szavait a megemlékezésen jelen lévő Magyar-Német Nyári akadémia diákjaihoz is intézte, akik az 1989-es sorsfordító események hátterével, helyszíneivel ismerkedtek.

A beszédeket követően az emlékezők koszorúkat helyeztek el a kopjafánál és emlékszalagot kötöttek a vasfüggöny egy darabjára. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában