Vízállás

2023.08.06. 15:21

A héten tetőzhet a Rába Győr-Moson-Sopronban

Barki Andrea

Illusztráció

Forrás: MW

Fotó: Vajda János

Az Országos Vízjelző Szolgálat adatai szerint az elmúlt hat napban a Felső-Duna és az Inn vízgyűjtőkön 40-60 milliméter körüli, a Traun és Enns vízgyűjtőjén 105, ettől keletebbre 50-60 milliméter közötti csapadék hullott. A Rába és Répce vízgyűjtőjén 90 milliméter csapadék hullott. 
Az elmúlt 24 órában az ÉDUVIZIG (Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság) területén 5-17 milliméter csapadékmennyiséget mértek. A legtöbb csapadék Hegyeshalomban (17 mm) esett. 

Az előrejelzések szerint hétfő estig a Rába és Répce vízgyűjtőjére 5 mm alatti csapadék várható. Az igazgatóság területén hétfő estig területi átlagban 5 milliméter alatti csapadékra számíthatunk, a jövő hét folyamán már jelentős mennyiségű csapadék nem várható.

Árad a Duna

Az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a Duna vízjárása Kienstocknál és Dévénynél vasárnap reggel áradó jellegű volt, és térségünkben is emelkedik a Duna vízszintje. Nagybajcsnál szombat délután kezdődött az áradás a folyón, vasárnap reggel 322 centimétert mértek.

Az osztrák előrejelzés, illetve a bősi erőmű üzemeltetésének függvényében, Nagybajcsnál első fokú készültségi szint (470 cm) körüli tetőzés alakulhat ki hétfőn. Jelenlegi információk szerint Győrnél a rakpart szintjének elérése a Duna és a Rába árhullámainak egybeesésétől függhet. Ezt a kienstocki tetőzés után tudják pontosítani a szakemberek.

Tetőzik a Rába

A NYUDUVIZIG tájékoztatója szerint a Rábán vasárnap reggel tetőzés közeli volt a vízszint. Körmend térségében intenzív völgyi elöntések tapasztalhatók, térségünkben a kialakuló tetőzéseket a völgyi levonulás és ellapulás mértéke fogja meghatározni.

Ragyogónál kedden (08.08.) várható a tetőzés kialakulása a II. fok szintjét (250 cm) megközelítő vízállás mellett. Árpásnál a tetőzés szerdán (08.09.) valószínű, a II. fok szintje (420 cm) körül. 

A Répce Répcevisnél apadó vízjárású. A várható tetőző vízszint nem éri el az 1. fokú készültségi szintet (250 cm).

A Lajtán, Marcalon, Répcén és dombvidéki vízfolyásainkon is megemelkedtek a vízszintek, készültségi szintek kialakulására nem kell számítani. 

Az abdai árvízkapu jelenleg nyitva van, a zárás idejét a Rábca saját vízhozama és a Dunán érkező hozamok határozzák meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában