Falvak szolgálatában

2023.07.15. 16:15

Járőrkocsira gyűjt a Barbacs–Maglóca Polgárőr Egyesület

A Barbacs–Maglóca Polgárőr Egyesület megalakulása óta nem volt rongálás a két településen. A fiatalok bevonásával szolgálják falvaik rendjét és a lakók biztonságát a polgárőrök. Céljuk egy járőrautóval fokozni önkéntes munkájuk hatékonyságát.

Vámos Annamária

Forrás: Barbacsi Önkormányzat

A tavaly augusztusban alakult Barbacs–Maglóca Polgárőr Egyesület hétvégén megtartotta hagyományteremtő céllal az első családi napját. A csaknem egy év alatt húsz tagot számláló társulás folyamatosan bővül, két új csatlakozó vizsgázik és lép be a közeljövőben. Példát mutatva Abdai Zsolt és Drobina Gyula, Barbacs és Maglóca polgármesterei is tagjai a polgárőr-egyesületnek. 

Barbacs önkormányzatának tervei között szerepel a polgárőrök támogatása egy LEADER-pályázat beadásával, amely forrást eszközökre és felszerelésre fordítanák a Barbacs–Maglóca Polgárőr Egyesület javára. Különböző rendezvényeket szerveznek, és az így befolyt összegeket felhasználva, saját finanszírozásból és egyéb támogatásokból járőr­autót szeretnének vásárolni. 

Légrádi Erika elmondta: – Az első, márciusban megrendezett polgárőrbálon több mint 300 ezer forintot sikerült összegyűjtenünk, amit szintén a szolgálati jármű beszerzésére költenénk. Szeptember 2-án tartjuk első aratóbálunkat. Reményeink szerint ez a mulatság olyan sikerrel zárul, mint elődje, és saját polgárőrautóval szolgálhatjuk falvaink lakóit – osztotta meg terveiket az egyesület elnöke, majd folytatta: – Barbacson a jelenlegi tűzoltószertár épületét kapná meg a polgárőrségünk, melyet önkormányzati segítséggel a Magyar Falu Program keretein belül, valamint összefogva társadalmi munkában szeretnénk felújítani. Ennek az épületnek a része lenne egy gépkocsibeálló is. 

A polgárőrök pénteken és szombaton ellenőrzik a falvakat és azok külterületét, este 7 órától 11 óráig, télen előbb, sötétedéskor indulnak útnak minimum ketten lámpákkal, illetve nappal is nyitva tartják a szemüket. Általában a temetőben néznek körül először, hogy segítséget nyújtsanak az esetlegesen bajba jutottaknak. 
Amióta a polgárőrség létezik, nem volt példa rongálásra a két községben. Decemberben az erdei úti hársfasor kialakítását forgalomirányítással támogatták a polgárőrök, a sportpálya területét pedig maguk tették rendbe nemrégiben a fiatalok bevonásával. Az óvodai ünnepségeknél rendszeresen részt vesznek a rendezvények biztonságos lebonyolításában, valamint a barbacsi Szent Kereszt Felmagasztalása római katolikus plébánia is felkérte a polgárőr-egyesületet a bérmálás, illetve a húsvéti körmenet biztosítására. 
 

A Barbacs–Maglóca Polgárőr Egyesülettel együttműködik a Bősárkányi Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Képünkön a Bősárkányi Önkéntes Tűzoltó Egyesület részéről Kollár Attila, Kollár Tamás és Kiss-Dulicz Szilvia, a Barbacs–Maglóca Polgárőr Egyesületből Szeles Petra, Légrádi Erika, Abdainé Kiss Hedvig, Abdai Zsolt. 
Fotó: Barbacs Önkormányzata

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában