15 ezer hektáron

2023.07.31. 18:30

Gyérítik a szúnyogokat Győr-Moson-Sopronban

Hétfőtől csütörtökig majdnem 15 ezer hektáron gyéríti a szúnyogokat Győr-Moson-Sopronban a katasztrófavédelem.

Kisalföld.hu

A legsűrűbb napjuk augusztus 1., kedd lesz, amikor több mint 50 települést érint az akció. Szakembereik szinte a vármegye minden részére eljutnak, de a szigetközi részen többször is gyérítenek. 

Mint írták, az elmúlt hetek nyárias, meleg időjárásának köszönhetően csökkent a csípőszúnyog-tenyészőhelyek nagysága, és kevesebb vérszívó fejlődött ki. A folyamatos gyérítésnek és az időjárásnak köszönhetően júliusban kevesebb területen volt szükség beavatkozásra, a szúnyogártalom a legtöbb térségben elfogadható szinten maradt. 

Július végére azonban változott a helyzet, az esők után tömegesen alakultak ki kisebb tenyészőhelyek, sok ezek közül magántelkeken. A kifejlett szúnyogok ellen platós gépjárművekre rögzített permetező berendezésekkel avatkoznak be a települések belterületein. Az alkalmazott készítményt kis dózisban juttatják ki, ebben a mennyiségben emberekre, háziállatokra és növényekre nincs káros hatással. A kezeléseket napnyugta után hajtják végre, így az irtószerrel a nappal aktív rovarok nem találkoznak. 

Felhívták a figyelmet, hogy az időpontok időjárás függvényében változhatnak, a pótnapok tervezett időpontja pedig az esetlegesen elmaradó gyérítést követő két nap. A héten összesen kilenc vármegye 274 településén, 59 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában