3 bizonyítási csomópontot bontanak ki

2023.07.04. 19:11

Eltérő vallomások és álláspontok a győri bíróságon F. Dávid tárgyalásán

Sértettek meghallgatásával folytatódott kedden F. Dávid, győri énekes tárgyalása, akit több mint 300 milliós csalással vádolnak. Szerdára és csütörtökre is további károsultakat idézett a Győri Járásbíróság. Csütörtökön az egykori megasztáros szabadlábra helyezési kérelméről is döntenek.

Simon Roberta

A győri énekes némán, fegyelmezetten hallgatta a férfi vallomását.

Fotó: Rákózy Ádám

A védelem szerint a több mint 26 hónapja szabadságkorlátozás alatt, jelenleg bűnügyi felügyelet alatt álló F. Dávid esetében már nem áll fenn a szökés és elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélye. Amióta kiszabadult a börtönből, édesanyjánál él az énekes. Gyermekeit hetente többször láthatja, távmunkában dolgozik több cégnél is és hetente kétszer elutazhat Dunaújvárosba is munkaügyben. Jelenleg amennyire tud, énekesi karrierjének újraélesztésén dolgozik, a háttérben már zajlanak legújabb dalának előkészületei. Viszont szeretné, ha végre nem csak a lakásban, hanem szabad levegőn is időt tölthetne ikreivel. Emiatt bízik abban, hogy csütörtökön feloldják a bűnügyi felügyeletét.

Dr. Szeredi András bíró ismertette a keddi tárgyaláson, hogy a héten három bizonyítási csomópontot bontanak ki. Az első napot D. István károsulttal kezdték, aki összesen 43 milliós vissza nem kapott kölcsönét követeli a győri énekestől.

Mint mondta 2017-ben jó barátságként indult a kapcsolatuk, amely az évek alatt olyan szorossá vált, hogy fia nagymamájaként tekintett F. Dávid édesanyjára. 

- Dávid több üzletébe is be akart vonni, hogy legyek társtulajdonos, de mindig nemet mondtam. Kétszer 12 500 eurót adtam neki, hogy anyagilag támogassam. Azt mondta beforgatja az autókereskedésbe és rövid időn belül visszaadja. Sose gondoltam volna, hogy a baráti kölcsönből adott pénz után majd futnom kell. Megbíztam benne, de átvert - fejtette ki D. István.

- Dávid színi akadémiát végzett, páratlan az IQ-ja, bárkit megvezet, most már tudom. Mesterien csinálta velem is. A legfájóbb pont az volt, amikor az egyik győri lakásomat is elvesztettem miatta, aminek 15 évig fizettem a törlesztőjét - tette hozzá a sértett, akinek feleségét is meghallgatják a napokban.

A férfi az évek alatt több ezer dollárt és milliókat is adott F. Dávidnak, amikor kért, de állítása szerint ebből soha semmit nem kapott vissza. A vádlott énekes szerint ezek nem baráti kölcsönök voltak, hanem István befektetett az üzletbe és nyerészkedni akart rajta. Korábbi vallomása szerint ezeket a tartozásokat visszafizette, és most a plusz hasznot követeli tőle.

F. Dávid azt is elmondta korábban, hogy István megfenyegette és kényszerítette bizonyos papírok aláírására, ám a férfi szerint ez valótlan mocskosság.

- Hogyan kényszerítettem volna bármire is, ha akkor Amerikában voltam? Kész paródiát lehetne szerkeszteni abból, amit állít - fogalmazott a károsult, aki egy levelet is átadott dr. Szeredi András bírónak, amit F. Dávid édesanyja írt neki. "Ne haragudj a fiamra, rendezni fogja a tartozásait. Tudom, hogy hibázott, de nem akart megkárosítani. Ártó emberek sokasága miatt kisiklott az élete" - áll a kézzel írt levélben.

A bíró több kérdést is feltett az idézett sértettnek, köztük azt is, hogy miért adott újra és újra több milliós összegeket Dávidnak, ha a korábbi pénzt sem adta még meg. 

- A család barátjaként elkövettünk mindent a feleségemmel, hogy segítsük. Naív voltam. Szenvedő alanya vagyok a történteknek. Aki nem ismeri Dávidot, nem érheti miért bíztam meg benne újra és újra. Nem tűnt fel, hogy ne tudná visszafizetni a kölcsönöket - válaszolta D. István.

A győri énekes némán, fegyelmezetten hallgatta a férfi vallomását, a tárgyalás szünetében kérdésünkre reagált az elhangzottakra.

- Szívem szerint többször közbeszóltam volna, de megadom a kellő tiszteletet, hiszen a bíróságon vagyunk és nem a piacon. Amikor eljön az én időm részletesen reagálni fogok erre az "Andersen mesére", amit a feljelentő előadott.

Jó baráti kapcsolatukról István és Dávid is beszélt, hogy most milyen a viszonyuk, így reagált a vádlott: - Ha valaki barátnak mond valakit, ilyen hazugságokkal teli feljelentést csak bosszúból tesz, mert nem az elvárásai szerint történtek a dolgok. Így derült ki, hogy ez az ember nem a barátom, mert ha az lenne nem tette volna meg ezt velem - mondta F. Dávid

- Az a különbség védencem és a meghallgatott feljelentő vallomása között, hogy a Dávidé konzekvens, következetes, nem ellentmondó, míg a másik félé ellentmondásokon és félreértéseken alapszik. Kitartunk amellett, hogy Dávid ártatlan, elmondta a teljes igazságot a történtekkel kapcsolatban - tette hozzá dr. Kaposi Gergely ügyvéd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában