Bővül az óvoda létszáma

2023.07.07. 12:17

Fejlesztések Beleden: épül, szépül a kisváros

Egyre több közintézmény újul meg Beleden. A város impozáns terén ballagásokat és esküvőket tartanak, az óvodába székely kapun át vezet az út.

Vámos Annamária

A belediek büszkék a városháza melletti térre, amely méltó helyszíne közös rendezvényeiknek. A képen Major Jenő polgármester, aki a település idei terveiről is beszélt.

Fotó: Vámos Annamária

Beled vonzereje egyre nő. Megépült a Győr-Szombathely autópálya teljes szakasza, így könnyebben és gyorsabban lehet megközelíteni a települést. Ehhez jöttek a falusi csok adta lehetőségek, amelyek révén az utóbbi években szépen gyarapodott a kisváros. Mindez óhatatlanul magával hozta, hogy az igényeknek megfelelően korszerűsödjenek a közintézmények is. 

A város polgármestere Major Jenő a Kisalföld érdeklődésére elmondta:

- Az intézmények működtetése, felállítása, felújítása, az infrastruktúra biztosítása, járdák, közterületek, játszóterek tekintetében törekszünk, minél élhetőbb környezetet biztosítani.

Közel tíz éve polgármester és a mai napig azon fáradozik, hogy a közintézmények mind magasabb színvonalú szolgáltatást kínáljanak.

Önkormányzati finanszírozásban április végén fejezték be az út mellett a kerékpárút megépítését Beleden.
Fotó: Vámos Annamária

Az óvoda épületét 2018-ban újították fel, amellyel együtt kialakítottak az épületcsoportban egy bölcsődét tizenkét férőhellyel. A Magyar Falu Program keretein belül 2020-ban az egészségközpontot korszerűsítették.

A városházával együtt a konyha - hozzávetőlegesen 100 éves - épületét is uniós pályázati forrásból állították helyre. Energetikai szempontjából kiemelt volt a létesítmény szigetelése, a kazán és a radiátorok cseréje, napelemek telepítése. További közel 35 millió forintot fordítottak a gépészeti és esztétikai renoválásra. 

A 420 adagos étkeztető ellátja a bölcsődét, az óvodát, az iskolát, valamint az idősebb korosztályt. Lehetőséget biztosít vendégétkeztetésre is elviteles rendszerben.

Tavaly a Magyar Falu program keretén belül megújult a kisváros főútjának, a Rákóczi utcának az aszfaltburkolata, emellett önkormányzati finanszírozásban április végén fejezték be az út melletti kerékpárutat. Idén adtak át egy járdát, és két utcában aszfaltoztak. A tervek között szerepel a városközpontban - az árok lefedésével - térköves parkolóhelyek kialakítása.

A város művelődési házára több mint 100 millió forintot költöttek. A belső felújítás, a teljes fűtésrendszer cseréje, alsó szinten a korábbi térkialakítás átrendezése, a tető hő- és vízszigetelése több lépcsőben teljes mértékben önkormányzati finanszírozásból valósult meg. Most a külső szigetelési munkálatok folynak.

A TOP-os pályázaton nyert pénzt tavaly a kisváros az óvoda tetejének felújítására szánja, ezt az idei évben szeretnék megvalósítani, folyamatban van a közbeszerzés. 

A beiratkozók számának emelkedésével szeptembertől az eddigi három óvodai csoport négyre bővül, valamint újabb szakképzett óvónővel bővül az óvoda dolgozói csapata.

Az önkormányzatnak van egy városkarbantartó brigádja, akik a virágosításért, rendben tartásért felelősek.

A város impozáns terén ballagásokat, esküvőket tartanak, az óvodába székelykapun át vezet az út. A város álma a Barthodeiszky-kastélyhelyreállítása, melyben reményeik szerint színháztermet hoznának létre, báloknak, koncerteknek, előadásoknak adnának otthont.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában