Balatoni hajózás

2023.06.21. 16:20

Nyakon csíptük Óriást - az észak-komáromi hajógyárban készült az új balatoni katamarán - fotók

Szerda reggel nem sokkal 9 óra után indult útnak Óriás, az a katamarán, mely egy további katamaránnal és két komppal a Balatonon közlekedik majd. A hajók az észak-komáromi SAM Shipbuilding and Machinery gyárában készültek, szállításuk a Sió-csatornán komoly logisztikai és koordinációs feladatot jelent.

Szinak Evelyn

A gyárban 2 komp és 2 katamarán készült, a fejlesztést a Bahart kormányzati támogatással valósította meg. Felvételünkön a katamarán elhagyja az észak-komáromi gyárat.

2021 januárjában adott ki közleményt arról a Balatoni Hajózási (Bahart) Zrt., hogy az állam 6,6 milliárd forintos tőkeemelésnek köszönhetően 5,7 milliárd forint értékben megkezdődött két 45 méteres komp és két 35 méter hosszú katamarán gyártása a Balatonra, miután eredményesen zárult a Bahart nyílt, európai uniós közbeszerzési eljárása. A kiírásra egyetlen érvényes ajánlat érkezett, a nyertes pályázó a felvidéki, észak-komáromi székhelyű SAM Shipbuilding and Machinery vállalat lett.

A katamaránokat és kompokat Illés László tervezte, aki lapunknak elmondta, mintegy másfél évet vett igénybe a tervezési folyamat. A vízi járművek különlegessége, hogy dízel elektromos meghajtásúak, elektromos módon vannak átkötve. Mindegyik ötös osztályba tartozik, ami azt jelenti, hogy alacsony a károsanyag-kibocsátásuk. Emellett egy magasabb komfortot képviselnek.

„A hajókat a gyárban összeszerelték, majd egy részüket visszabontották, ugyanis méretükből adódóan a Sión teljesen összeszerelt állapotban nem szállíthatóak. A helyszínen egy 450 tonnás autódaru egyben emeli majd ki a felső részeket és szereli össze a hajókat” – tette hozzá Illés László. A hajók már 2022 márciusában vízre kerültek, de a Balaton alacsony vízszintje eddig nem tette lehetővé a szállításukat. A katamaránok és kompok ezért 2023. június 21-én indultak útnak az észak-komáromi kikötőből, elsőként az Óriás névre keresztelt katamarán. Információink szerint a vontatás a Sió-csatornán hétfőn kezdődik.

A kompok Szántódrév és Tihanyrév között, míg a katamaránok Siófok és Balatonfüred, illetve Tihany között, valamint a Fonyód-Badacsony útvonalon közlekednek majd. A hajók útja ezen a linken követhető nyomon Észak-Komáromtól a Balatonig.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában