Vízgazdálkodás

2023.06.20. 08:27

Nem kell engedély a kutakhoz

Gyurina Zsolt

Darnózselin fúrt kút vizével locsol Bertalan Ferenc. Nyugodtan teheti.

Fotó: Csapó Balázs

A 2024. január 1. előtt létesített, ötven méter talpmélységet meg nem haladó és az első vízzáró réteget el nem érő mezőgazdasági kutak fennmaradásához nem szükséges vízjogi engedély és bejelentés. A háztartási vízigény legfeljebb évi 500 köbméter. Többször írtunk róla, hogy nagy riadalmat keltett a kutak bejelentési kötelezettségének terve. A jó hír még friss, a vízgazdálkodásról szóló törvény módosításával látott napvilágot.

A parlament 169 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 12 tartózkodás mellett nemrég elfogadta a vízgazdálkodásról szóló törvény módosítását, amelynek értelmében a 2024. január elseje előtt engedély nélkül létesített, 50 méternél nem mélyebb és az első vízzáró réteget el nem érő háztartási kutak teljeskörűen mentesülnek az engedélyeztetési kötelezettség alól. 

A törvény rögzíti, hogy a kormány feladata az ország területének tudományos szempontok alapján történő felmérése és vízkészletvédelmi országtérkép készítése, amely meghatározza a vízkészletvédelmi szempontból kockázatos és kockázatmentes területeket. A térképet első alkalommal augusztus 31-ig kell közzétenni. 

Csak bejelentésköteles 

– A kutak engedélykötelezettsége gyakorlatilag minden vidéken élőt érintett volna, véleményem szerint ezer emberből kilencszáznak van ásott vagy fúrt kútja – kommentálta a hírt Németh Gergely, a Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara vármegyei elnöke. – A kormány meghallotta a vidéki kisemberek hangját, és az egyetlen észszerű döntést hozva elrendezte a dolgot. Sokat lobbiztunk mi is ez ügyben az elmúlt években. Valójában csak egy hangos kisebbség érdekei érvényesültek volna, ha vízjogi engedélyhez és bejelentéshez kötik a mezőgazdasági és a kerti kutak fennmaradását. 

Felelősen gazdálkodás 

A kockázatmentes területeken a mezőgazdasági célú, 50 méter talpmélységet meg nem haladó és az első vízzáró réteget el nem érő kút létesítését az engedélyköteles körből átsorolták a bejelentésköteles körbe. A 2024. január 1-je előtt létesített, 50 méter talpmélységet meg nem haladó és az első vízzáró réteget el nem érő mezőgazdasági kutak fennmaradásához sem szükséges vízjogi engedély és bejelentés, ugyanakkor a kút üzemeltetője felelős azért, hogy a felszín alatti vizet csak olyan mértékben vegye igénybe, hogy a vízkivétel és a vízutánpótlódás mennyiségi egyensúlya minőségi károsodás nélkül megmaradjon. Megszűnik a jövőben az 50 méternél nem mélyebb és az első vízzáró réteget el nem érő háztartási kutak jegyzői engedélyezési kötelezettsége, ha azok nem érintenek érzékeny víz­készletet. 

Bőven elég is lehet 

Meghatározták a háztartási vízigényt: ez az évi 500 köbmétert meg nem haladó mértékű vízhasználat. Németh Gergely ehhez azt fűzte hozzá: ez egy kisebb gazdaságnál elég az öntözéshez, ennyi vízkivétellel nem sérül a talajvíz. 
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában