Győr új attrakciója

2023.06.30. 07:43

Lecsúsztunk a szifonból - Teszteltük a győri vízi élménypark négy csúszdapályáját - videó, fotók

A Kisalföld munkatársai kipróbálták a közelmúltban nyitott győri vízi élménypark legnagyobb szenzációját, az európai szinten is egyedülálló új csúszdarendszert. Minden utunk a szifontoronyból indult, s megállapíthatjuk: gyermeki énünket már az első csúszások előcsalogatták.

Szeghalmi Balázs

A csobbanás mindegyik pálya végén ugyanolyan élvezetes. Fotók: Csapó Balázs

  • A leghosszabb pálya 195 méteres.
  • A családok négyfős gumicsónakkal is csobbanhatnak.

Pazar kilátás a szifonból

Június közepén nyitotta meg kapuit a 23 milliárd forintos fejlesztéssel újjávarázsolt és kibővített RQ Vízi Élménypark és Gyógyfürdő. A vakáció első napján már élvezhették az újdonságokat a győriek és a városba látogatók.

A fürdő jóvoltából a héten a Kisalföld munkatársai tesztelhették a különleges csúszdarendszert a 32 méter magas szódásszifon árnyékában. A torony csúcsáról a kilátás is pazar. Nem nézelődni érkeztünk azonban, hanem a négy különböző csúszdát kipróbálni.

Amikor bő 10 másodperc alatt a vízben vagy

E sorok írója kicsit óvatlanul „csőbe húzta” kollégáit, elsőként ugyanis sikerült behuppanni a leggyorsabb csúszdába. Mint később kiderült, ezen a csúszdán olyan sebességet lehet elérni, hogy a centrifugális erő fenntartja az embert 360 fokos fordulat közben.

Persze nem a fizikán merengtünk a csőben, erre nem is lett volna időnk, hisz bő 10 másodperc alatt a „villámcsúszdáról” a vízben találtuk magunkat. S honnan tudjuk az időeredményünket? Nos, minden csúszás idejét ezredmásodperc pontosan rögzíti és mutatja a rendszer.

A duplapályás versenycsúszda

Utóbbinak a duplapályás versenycsúszdán van igazán jelentősége, ahol egyből rögtönzött kisalföldes házi bajnokságot indítottunk. Ha valaki nem a dobogó legfelső fokára hajt, akkor itt érintőelemek segítségével különböző fényjeleket is vetíthet a csúszdák falára.

A két versenycsúszdán a legkomolyabb akadályt egy tölcsérben végződő hatalmas buci jelentette; a cikk szerzőjének rendre itt buktak el győzelmi esélyei.

A buciszerű tölcsér, ahol a gyors továbbhaladás elsősorban a csúszdázók ügyességén múlik.

Négyfős gumicsónakok családoknak

Lehet, hogy ez már korral jár, de nekem legjobban a majdnem a szifon csúcsáról induló leglassúbb pálya tetszett. Egyrészt innen lehetőség nyílik Győr történelmi magjában, a Püspökvárban gyönyörködni, másrészt a vízbe érkezés is extra élményt ad a medencében. Ezt a pályát négyfős családok is élvezhetik gumicsónakok segítségével.

Két pályán közösen is lecsúszhatunk gumicsónakokkal.

Közel 200 méteres a leghosszabb csúszda

A fél emelettel feljebb induló csúszdán pedig kétszemélyes „vízi járművek” vethetők be. Ez a leghosszabb pálya 195 méterrel; amelynek érdekes része az a meredek lejtő, amely után közvetlenül frissítő spriccelést kapnak a csúszdázók. Fontos információ, hogy július végéig próbaüzem van a 4,5 hektáros létesítményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában