Ünnepség

2023.05.12. 19:52

Telekesi Török Istvánra emlékeznek Vadosfán

Telekesi Török Istvánra, a rábaközi protestáns gyülekezetek patrónusára, Rákóczi fejedelem tanácsosára emlékeznek a hétvégén Vadosfán. A főúr temetésének háromszázadik évfordulójára időzítették a megemlékezést, illetve ekkor állítják ki a gyászszertartására készült, most felújított zászlót is, melyet sírboltjából emeltek ki 1911-ben.

kisalfold.hu

Telekesi Török István gyászlobogója szakadt, töredezett állapotban maradt meg. Az emléknapra restaurálták a zászlót. Fotó: Cs. Kovács Attila

Ünnepség lesz május 14-én, vasárnap a vadosfai evangélikus templomban a helyi evangélikus egyházközség és a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulatának szervezésében. Délután két órától a résztvevők Telekesi Török Istvánra emlékeznek temetésének 300. évfordulóján. Telekesi Török István a rábaközi evangélikusok patrónusa, az egyház oszlopa, II. Rákóczi Ferenc fejedelem tanácsosa, Egyed, Sobor és Rábaszentandrás örökös ura volt. 

A vadosfai templomban igét hirdet Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke, Telekesi Török életéről előadást tart dr. Harmati Béla László, az Evangélikus Országos Múzeum igazgatója. A rendezvényen kiállítják a főúr halotti zászlaját is, melyet a közelmúltban újítottak fel a társulat kezdeményezésére. 

A restaurált gyászlobogó Telekesi Török István gyászszertartására készült, és vélhetően sírjából került elő, erősen megrongálódva. Valószínűleg a sír 1911-es megnyitásakor emelték ki a zászlót, több más tárgyi emlékkel együtt. Ruha-, illetve koporsódarabokat is őriztek az elmúlt száz évben a vadosfai templomban. Telekesi Török István ugyanis úgy rendelkezett, hogy holttestét a vadosfai templom kriptájában temessék el. Erre 1723-ban került sor, azaz éppen háromszáz éve. Az új templom 1911-es építésekor a „roskadozó sírboltból csontmaradványait” a Róth család sírboltjába vitették át. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában